Vluchtelingen in een tent : onmenselijk

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op maandag 25 januari 2010.

cartoon: Farhad Foroutanian, VluchtelingenWerk Magazine.

Vannacht sliep ik in één van de tenten die dienstdoen als noodopvang voor asielzoekers in Oude Pekela. Deze asielzoekers moeten helaas worden opgevangen in tenten omdat de capaciteit bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tekortschiet. Dit ondanks een lagere instroom van asielzoekers dan voorspeld. Het tekort aan opvangplekken is ontstaan doordat een aantal opvanglocaties is gesloten en de vervangende locaties nog niet beschikbaar zijn.

Ik deed geen oog dicht. Er heerste een enorme onrust in de tent. De dunne tussenwandjes houden het geluid van hoestende mensen en huilende baby’s niet tegen. De hele nacht houdt een bulderend heteluchtkanon je uit de slaap. Ik denk dat ik ongeveer een uur of 3 a 4 echt heb kunnen slapen.

Ik ben echt geschrokken. De situatie is nu al onmenselijk en dan zijn de tenten nog maar voor een derde bezet. Om 6 uur ’s ochtends gaat het felle tl-licht branden. Dat schijnt te maken te hebben met een voorschrift van de brandweer maar je kunt pas vanaf half 9 ontbijt krijgen. Deze mensen hebben al veel ellende gezien, zo ga je niet met hen om.

Er moet snel een eind komen aan deze noodmaatregel. Het personeel probeert er echt het beste van te maken, daarvoor heb ik veel respect. Maar deze tenten zouden een noodvoorziening zijn, terwijl sommige mensen nu al twee maanden onder het plastic verblijven, dat is onacceptabel. Staatsecretaris Albayrak moet nu echt gaan zorgen voor structurele opvangcapaciteit!

Hier kun je luisteren naar een radio 1 interview dat ik gaf over mijn nacht in Pekela.