Mening Telegraaf klimaatverandering lijkt in steen gebeiteld

Met dank overgenomen van J.M. (Jacqueline) Cramer i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2010.

Het gedoe over het vierde IPCC-rapport duurt voort. Ik trek het me zeer aan en ben - ik kan het niet anders zeggen - pissig over dit slordige werk. Een internationaal klimaatpanel moet boven elke twijfel verheven zijn. Ik kan en wil op geen enkele manier dit incident bagatelliseren. De mensen die het wel pogen te doen, moeten uit hun ivoren torens komen. De werkwijze van het IPCC moet grondig onderzocht worden om dit soort broddelwerk in de toekomst te voorkomen.

Tot zover mijn boosheid en frustratie over deze blunder.

Gelukkig kunnen we bogen op wetenschappelijk onderzoek dat ouder is dan het jongste IPCC-rapport. De conclusies blijven dus wat mij betreft wel overeind: er is veel aan de hand en we moeten nu handelen.

Hoe dan ook, dienen we te investeren in groene energie. Onze energiebron moet schoon zijn. De zon, de wind en bodemenergie zijn zeer goede alternatieven voor olie en gas. Als het niet voor een beter milieu is dan toch om onze afhankelijkheid van de oliesjeiks te verminderen.

In het hoofdredactioneel commentaar vandaag, stelt Telegraaf scribent Paul Jansen dat het klimaatbeleid nu failliet is als gevolg van het IPCC-geblunder. Hij noemt daarbij de ‘aangekondigde massale bossterfte als gevolg van zure regen’ in de jaren tachtig als voorbeeld van een paniekverhaal dat achteraf ook nooit werkelijkheid is geworden.

Ik vind het nogal cru om succesvol milieubeleid nu te gebruiken als bewijs dat er niks aan de hand was. Juist omdat mijn voorganger Winsemius goed beleid maakte, is ons een massale bossterfte bespaard gebleven. Hetzelfde kan gezegd worden van de luchtkwaliteit in een stad als Rotterdam. Dertig jaar geleden kon je er niet fatsoenlijk ademhalen. Dat is nu wel anders - dankzij goed milieubeleid.

Maar dit alles is aan Jansen cum suis niet besteed. Hun mening hierover is in steen gebeiteld, welk bewijs hen ook wordt aangedragen.