Bulgaarse kandidaat-commissaris succesvol tijdens hoorzitting Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 februari 2010, 18:56.

De laatste hoorzitting van de kandidaat-commissarissen voor de nieuwe Europese Commissie i vond op woensdag 3 februari plaats in het Europees Parlement i in Brussel. De Bulgaarse Kristalina Georgieva i beantwoorde vragen over internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisissituaties: haar toekomstige portefeuille. Het leren van de lessen van de ramp op Haïti en een EU-mechanisme voor de bescherming van burgers werden ook besproken.

Kristalina Georgieva - de huidige vicevoorzitter van de Wereldbank - werd voorgedragen door de Bulgaarse regering na de terugtrekking van de Bulgaarse Rumiana Jeleva i. De Europese Parlementsleden i zullen over de volledige Europese Commissie stemmen op 9 februari.

In haar hoorzitting riep Georgieva woensdag op tot een gezamenlijke inspanning van de EU op haar beleidsterrein: "Niemand kan slagen in zijn eentje, maar door samen te werken kunnen we het verschil maken."

Haïti topprioriteit

Georgieva identificeerde de wederopbouw van Haïti als topprioriteit, waarbij met name onderdak en gezondheidszorg en het herstellen van de overheidsfuncties cruciaal voor haar zijn. "Haïti begint vanaf nul, maar is niet alleen".

Volgende stappen

  • Donderdag 4 februari: De EP-voorzitter en de fractievoorzitters) bespreken de uitkomst van alle hoorzittingen
  • Dinsdag 9 februari: debat en stemming in de plenaire vergadering
  • Woensdag 10 februari: datum waarop de nieuwe Europese Commissie van slag kan gaan.

"Als ik bevestigd wordt als Eurocommissaris i, zal het mijn directe plicht zijn om ervoor te zorgen dat wij Europeanen Haïti het beste geven wat de Europese Unie te bieden heeft", zo ging de kandidaat-commissaris verder.

Andere belangrijke onderwerpen die in de hoorzitting met de Europese Parlementsleden naar voren kwamen waren onder meer de verbetering van de coördinatie binnen de EU (en binnen de Commissie) en tussen humanitaire en militaire spelers, het garanderen van het respect voor het internationale recht, het succesvol omgaan met de humanitaire impact van de klimaatverandering en het vestigen van een Europese vrijwilligersdienst voor humanitaire actie.