Persoonlijk gewin geen reden voor vertrek IPCC-voorzitter Pachauri

Met dank overgenomen van R. (Richard) de Mos i, gepubliceerd op vrijdag 5 februari 2010.

Op De Dagelijkse Standaard gaat PVV-Kamerlid Richard de Mos in op de zoveelste blunder van het IPCC en de rol van VN-Klimaatbaas Rajendra Pachauri.

Deze week is mijn motie die opriep tot het bij de VN eisen van het vertrek van VN-klimaatbaas Rajendra Pachauri door geen enkele andere partij - ook niet door de plots klimaatkritische VVD - ondersteund. Dat valt te betreuren, want hiermee geeft de Nederlandse politiek een signaal af dat zij geen probleem heeft met het feit dat de Indiër geld heeft gevangen in de ruil voor onjuiste wetenschappelijke informatie.

Wat is er nu aan de hand?

Spoorwegingenieur Rajendra Pachauri staat aan het hoofd van het VN-klimaatpanel IPCC en het is deze organisatie die heeft beweerd dat de gletsjers in de Himalaya in 2035 compleet verdwenen zouden zijn. Juist op deze informatie heeft onderzoeksbureau ‘Energy and Resources Institute TERI’ in New Dehli veel onderzoeksgeld binnengehaald om onderzoek te doen naar de klimaatproblematiek van de ‘smeltende’ gletsjers. Saillant detail: VN-baas Pachauri zwaait de scepter bij het Indiase onderzoeksbureau dat zo’n 2,7 miljoen euro aan subsidie van de Europese Unie heeft binnengesleept.

Helaas voor Pachauri en het IPCC was het de wetenschapper Dr. Murai Lal die in een interview met de Britse krant ‘The Mail on Sunday’ heeft toegegeven dat het rapport over de ‘smeltende’ gletsjers in de Himalaya kant noch wal raken. Erger, Lal stelt dat het IPCC bewust verkeerde informatie de wereld heeft ingezonden om politici te beïnvloeden en te laten kiezen voor een stevig klimaatbeleid.

Zulke praktijken raken de integriteit van de klimaatwetenschap in het hart en juist de baas van het falende IPCC, notabene met zijn eigen onderzoeksbureau betrokken bij deze rel, zou zijn conclusie moeten trekken: opstappen!

Ook al omdat ‘gletsjergate’ niet de enige rel is die speelt binnen het IPCC. Het VN-klimaatpanel wordt geteisterd door berichten rondom fraude en manipulatie. Na het gesjoemel met klimaatgegevens die de opwarming van de aarde als gevolg van menselijk handelen ondermijnen, volgden er berichten over een door een journalist verzonnen percentage van het verdwijnen van 40% van het Amazonegebied dat klakkeloos door het IPCC is overgenomen, over weggelaten Russische en Chinese meetgegevens van weerstations die laten zien dat het met de klimaatverandering wel meevalt en is een scriptie van een student een ware IPCC-bron.

Bovendien is het niet de eerste keer dat Pachauri ernstig over de scheef is gegaan. Hij heeft klimaatsceptici uitgemaakt voor Holocaustontkenners en hij vergeleek de Deense klimaatcriticus Bjorn Lomborg met Adolf Hitler.

Onbegrijpelijk dus dat de falende VN-klimaatbaas door de Nederlandse politiek ongemoeid wordt gelaten.