Flexibel

Met dank overgenomen van E.W. (Ed) Anker i, gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2010.

Zaterdag mocht ik flyeren in Wateringen. Gehuld in mijn blauwe ChristenUnie-trui en een campagnejasje cirkelden we met een bakfiets rond het winkelhart van dit lieflijke dorp in het Westland. De lokale partij Gemeentebelangen was agressief aanwezig met een knalgele caravan en deelde even zo gele boodschappentassen uit. Tijdens het folderen werd ik bijgepraat over de lokale thema’s.

Er moet een nieuw gemeentehuis in het centrum van Naaldwijk komen, maar dat kost veel geld. Gemeentebelangen was deze periode als collegpartij vóór de nieuwbouw, maar richting de verkiezingen hebben ze hun programma herschreven en schijnen nu tegen te zijn. Flexibel, dat is het wel. Populistisch overigens ook.

Vandaag debatteert de Kamer over het rapport van de commissie Davids. De schamper was niet van de lucht toen het kabinet aankondigde dat er een onderzoek moest worden gedaan door een onafhankelijke commissie. Die commissie zou wel een politieke commissie worden. Er zou een enquête nodig zijn om de echte waarheid boven tafel te krijgen. De eerste hypotheek op de uitkomst was al genomen. Het is een klein wonder dat de commissie de rest van de tijd haar werk in stilte heeft kunnen doen. Misschien wel omdat men er toch niet zo veel van verwachtte. Nu is het rapport klaar. En het is een pittig rapport, met serieuze conclusies. De commissie die volgens velen niet serieus genomen moest worden is nu ineens het toonbeeld van onafhankelijke scherpzinnigheid.

Het is goed dat Davids serieus wordt genomen en waar fracties op dat front tot inkeer zijn gekomen; prima. Maar ik zou het waarderen als politiek eens wat minder een voorspelbaar rollenspel zou zijn, waarin al alles wat het kabinet doet fout is of niet deugd en de oppositie het alleenrecht zegt te hebben op integriteit, waarheid en doortastendheid. Want je kunt nog zulke grote woorden in de mond nemen: de afstand tot een club die niet meer heeft aan te bieden dan lege boodschappentassen is niet heel groot.

Ed Anker