Afsplitsing groep-De Jong (2002)

Met dank overgenomen van Parlement.com.
Jong, W.E. de

Op 1 oktober 2002 werden Winny de Jong i en Cor Eberhard i uit de Tweede Kamerfractie van de LPF i gezet, nadat beiden openlijk kritiek hadden geleverd op fractievoorzitter Harry Wijnschenk i. De Jong en Eberhard gingen als duo verder in de groep-De Jong.

Binnen de partij Lijst Pim Fortuyn rommelde het geruime tijd, nadat partijleider Pim Fortuyn i was vermoord. Er ontstonden zowel problemen in de fractie, waar de positie van fractievoorzitter Wijnschenk omstreden was, als tussen fractie en partijbestuur. Zowel Eberhard als De Jong lieten zich publiekelijk negatief uit over Wijnschenk en diens volgelingen in de fractie. Ook de verhouding tussen diens vertrouweling Ferry Hoogendijk i en De Jong was zeer gespannen.

In een fractieberaad op 1 oktober 2002 werd duidelijk dat een meerderheid uit was op verzoening tussen alle betrokkenen. Wijnschenk dreigde echter om samen met enkele getrouwen uit de fractie te stappen als er een verzoeningspoging zou worden ondernomen. Onder druk van dit dreigement werd er alsnog gestemd over het uit de fractie verwijderen van De Jong en Eberhard. Hierop werd De Jong met 19 tegen 0 stemmen en Eberhard met 13 tegen 8 stemmen weggestemd.

De Jong deed aan de verkiezingen van 2003 mee als lijsttrekker van Conservatieven.nl i, Eberhard werd nummer 12 op die lijst. Conservatieven.nl behaalde echter onvoldoende stemmen voor een Kamerzetel.

 

Meer over