Donderdag 11 februari

Met dank overgenomen van J.J. (Jan) Mastwijk i, gepubliceerd op donderdag 11 februari 2010.

Wakker om 8.00 uur. Dat betekent: 12 uur geslapen. Wellicht mede daardoor voel ik me wat beter. Om 10.15 uur in de plenaire zaal een debat met minister Cramer over de wijziging van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Vooral technisch van aard en politiek niet zo vreselijk boeiend. Ik stel de minister wel een paar vragen over de handel in zogenaamde ‘warme grond’. Dat is grond, veelal weiland, in de directe omgeving van steden en dorpen die door bedrijven wordt gekocht en vervolgens als beleggingsobject aan particulieren wordt aangeboden. Dat gebeurt doorgaans voordat een gemeente aan een bestemmingsplan toekomt. Puur speculatie dus. De gedachte is daarbij dat op enig moment de gemeente die grond wil hebben. De eigenaar kan dan een behoorlijke prijs vangen. De kwestie heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Hoewel de gemeenten via het instrument van de Grondexploitatiewet middelen in handen heeft om niet te veel te betalen, lijkt deze grondhandel wel degelijk prijsopdrijvend te werken. De minister zegt toe binnenkort op deze kwestie terug te komen.

Om kwart over een ben ik in de studio in de mediatoren te gast bij stand.nl van de NCRV met de stelling: de chipkaart is een goede opvolger van de strippenkaart. Ik onderschrijf deze stelling. Vandaag stapt Rotterdam helemaal op de chipkaart over; de strippenkaart kun je er niet meer gebruiken. Ik verwacht geen al te grote problemen. Landelijk moeten er nog wel wat hobbels worden genomen. Er is veel discussie over de tarieven, veel ouderen maken zich zorgen hoe dat allemaal verder moet en ook de mensen met een visuele beperking zijn er nog niet van overtuigd dat ze er goed mee uit de voeten kunnen. Voordat in heel Nederland alleen nog maar met de chipkaart kan worden gereisd, is er dus nog wel wat werk aan de winkel. We houden als CDA-fractie uiteraard de vinger aan de pols. Ik zeg altijd: gaande de weg, blijkt de weg. Problemen zijn er om opgelost te worden.

Halverwege de dag slaat de verkoudheid weer toe. Ik heb inmiddels mijn optreden vanavond in Westland en morgen voor de bollensector in Noordwijk afgezegd. Dat blijkt een verstandig besluit want tegen de tijd dat ik thuis ben, ziet de wereld er weer erg mistig uit.