Controversieel

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op vrijdag 5 maart 2010.

Het was deze week, de week na u weet wel, dat over alle onderwerpen het oordeel uitgesproken moest worden: controversieel of niet controversieel. Je moet daarbij eerlijk zijn naar elkaar toe: soms wil je heel graag iets afgemaakt hebben, maar andere partijen kunnen daar echt hjeel anders in zitten. En dus moet je niet willen stemmen over onderwerpen om bij meerderheid een onderwerp al dan niet controversieel te verklaren. Het moet “natuurlijk” gaan. Maar de Kamer deed daarbij zichzelf tekort.

Het begon dinsdag bij LNV voor mij. Gelukkig was daarbij Bas van der Vlies ook aanwezig, hij heeft dit natuurlijk al wel een paar keer eerder meegemaakt. En verbazend is dan te zien hoe partijen iets controversieel verklaren waarvan nog maar de vraag is of een Kamer in andere samenstelling tot een ander besluit zal komen. Daarmee maakt de Kamer haar eigen mogelijkheden die er wel zijn tot een zinloze mogelijkheid. En dat is slecht voor het land. Het feit dat het Kabinet is gevallen hoeft nog niet te beteken dat de kamer op haar handen gaat zitten. Ja werd er door de collega’s gezegd: maar over dat onderwerp is discussie. Bijvoorbeeld over de huisvesting van dieren. Ja, dank je de koekoek. Natuurlijk is daar discussie over en dat is ook goed. dat zal er ook in een nieuwe Kamer zijn, daarmee is het nog niet controversieel. Je kunt misschien besluiten wat aanpassen de ene of de nadere kant op, maar die huisvestingsregels zijn vaak ook een discussie in internationaal verband. En dus moet je jezelf niet buitenspel zetten. En daar was de ervaring van Bas ook heel welkom, die op een aantal goede momenten dat ook nuanceerde.

Of zoals vandaag over de Deltawet. De VVD verklaarde deze controversieel want de discussie over de IPPC uitgangspunten loopt nu. Ja dat is inderdaad een heel vervelende discussie. Maar niemand betwist dat er iets aan onze dijken moet gebeuren, of aan onze kustverdediging. Dus waarom niet op zijn minst de discussie aangaan, zien wat de discussie over die klimaatdiscussie oplevert, en dan verder gaan met het ontwikkelen van het beleid dat nodig is. Dat is helemaal niet controversieel, dat is broodnodig.

Of het Rekeningrijden. Ook al controversieel verklaart. Maar wat de tegenstanders er niet bij vertellen is dat de laatste Nota Mobiliteit uitgaat van rekeningrijden omdat de files niet op een andere manier te bestrijden zijn. Je kan nooit genoeg asfalt aanleggen om de files op te lossen. Rekeningrijden, sterke verbetering van het openbaar vervoer, en ja ook soms aanleggen van extra wegen, al die maatregelen zijn nodig om Nederland weer in beweging te krijgen. Wie daar 1 van de maatregelen uithaalt fopt de burger als hij zegt dat dat zonder problemen kan en moet ook eerlijk vertellen wat dat extra kost. Door het invoeren van kilometerheffing werd € 8 mrd bespaart aan kosten voor de aanleg van extra wegen. 8 mrd, waar gaan we dat vandaan halen in deze tijden?

En zo zijn er meer voorbeelden. Laat de Kamer daar toch de discussie over voeren en zichzelf niet monddood maken. Wanneer realiseren we ons dat de Kamer geen vrijblijvende discussieclub is, maar verantwoordelijk voor wat er in dit land gebeurt…

De ChristenUnie doet dat in ieder geval door actief verantwoordelijkheid te blijven nemen, ook in deze demissionaire periode.

ernst