Donderdag 4 maart

Met dank overgenomen van J.J. (Jan) Mastwijk i, gepubliceerd op donderdag 4 maart 2010.

De verkiezingsuitslag wordt overal besproken. De PvdA viert ondanks het enorme verlies aan raadszetels een klein feestje. Blijkbaar hadden ze het nog erger verwacht en vinden ze een redelijke landelijke peiling belangrijker dat dit verlies. Er is zelfs gebak, zie ik op de TV. Leuk om te zien als je als regionaal PvdA’er uit de naad hebt gelopen en toch gewoon je raadszetel kwijt bent.

De stemming bij het CDA is niet optimaal. Ten opzichte van 2006, toen we ook al geen beste uitslag maakten, verliezen ook wij raadszetels. Opvallend is dat we in de grote steden nagenoeg helemaal niet meer meedoen. In Drenthe hebben we het relatief goed gedaan. In Assen (+ in procenten), Hoogeveen (+1 zetel) en Emmen (+ 1 zetel) winst. Ook in Aa en Hunze een zetel er bij; van 1 naar 2. In Westerveld eentje er af, waarschijnlijk door de komst van een nieuwe partij. Kortom; de vele CDA’ers die zich in Drenthe enorm hebben ingespannen, kunnen redelijk tevreden zijn. Je hoopt natuurlijk altijd op meer, maar gezien de landelijke trend is het resultaat in Drenthe heel behoorlijk te noemen. Dank aan alle CDA’ers in de Drentse gemeenten voor hun inspanningen.

Verder veel gedoe over de tellingen. Er is blijkbaar in veel gemeenten iets mis gegaan. 9 juni toch maar weer de stemcomputer dan? Je kunt natuurlijk wel mekkeren over het mogelijk kraken van die dingen, maar zoals het nu met het potlood is gegaan, is ook verre van optimaal.

Deze donderdag weer een stuk of wat procedurevergaderingen, drie om precies te zijn. De uitkomsten van al die procedurevergaderingen, dus de lijst van zaken die controversieel worden verklaard, wordt volgende week in de Kamer bekrachtigd.