Mislukte 1 april grap?!

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op donderdag 1 april 2010.

Ik ben boos. Wat zeg ik, ik sta te koken. De nieuwe maar wel demissionaire minister van financiën De Jager heeft samen met zijn collega demissionair minister van sociale zaken Donner besloten een aangenomen motie van mij in de papierversnipperaar te gooien.

Zij gaan de aangenomen motie van mij en PvdA Kamerlid Martijn van Dam om een verbod op het investeren in clustermunitie in te stellen simpelweg niet uitvoeren.

Het produceren, bezitten en gebruiken van clustermunitie is inmiddels verboden, maar investeren kan nog steeds. Dat is dubbel, krom en onacceptabel. Het is noodzakelijk dat banken en pensioenfondsen een duidelijke boodschap krijgen: investeren in clustermunitie is onacceptabel.

Als reden om een aangenomen motie naast zich neer te leggen voeren de ministers op dat dit ’symboolwetgeving met averechtse werking’ zou zijn.

Wat een raar verhaal. Het gaat hier over het voorkomen dat mensen slachtoffer worden van deze walgelijke wapens. Daar is niks symbolisch aan. Er zijn nog steeds bedrijven die investeren in deze troep en dat moeten we keihard bestrijden. Hoe het verbieden van investeren in clusterbommen een averechtse werking zou kunnen hebben is mij overigens volstrekt onduidelijk. Willen deze ministers beweren dat de Nederlandse banken en pensioenfondsen die nu niet investeren in clusterbommen, bij een verbod daarop nu en masse zouden gaan investeren in clusterbommen? Dat geloven ze toch zeker zelf niet?

Wetgeving in andere landen laat zien dat een dergelijk verbod wel degelijk bij wet geregeld kan worden.

Ik hoop dat de weigering om deze uit te voeren een 1 april grap is, maar dan is het wel een hele slechte..