SP: EU zo snel als het kan toetreden tot Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op woensdag 21 april 2010.

Hoe sneller hoe beter. Dat geldt volgens de Eerste Kamer i voor de toetreding van de Europese Unie i tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens i. Tijdens het Europadebat in de Senaat met de ministers Verhagen i en Hirsch Ballin i noemde SP i-senator Tiny Kox i het EVRM ‘de enige echte Europese Grondwet’. Het verdrag garandeert fundamentele rechten en vrijheden van alle 800 miljoen Europeanen, met de mogelijkheid van beroep op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens i in Straatsburg.

Het Verdrag van Lissabon i, dat eind vorig jaar in werking trad, verplicht de Europese Unie toe te treden tot het Europees mensenrechtenverdrag van de Raad van Europa i, Europa’s grootste verdragsorganisatie, waarvan alle 47 Europese landen lid zijn. Maar tussen moeten en doen kan nog een hele tijd zitten, zo vreest de Eerste Kamer. Vandaar dat er in het Europadebat een klemmend beroep werd gedaan op de Nederlandse regering om de EU tot haast te manen.

Kox: ‘We moeten voorkomen dat de toetreding van de EU alsnog op de lange baan wordt geschoven. Dat gevaar is niet denkbeeldig. Er is nu teveel concurrentie tussen beide organisaties, terwijl samenwerking het doel zou moeten zijn. Als de Brusselse politiek de uitvoering van de toetreding doorschuift naar de Brusselse ambtenarij, zal die voor elke oplossing best weer een probleem weten te verzinnen. En dan zitten we over jaren nog steeds met de situatie dat de machtigste organisatie in Europa zich kan onttrekken van de regels van het EVRM.’

Zowel minister Verhagen als minister Hirsch Ballin zegden de Eerste Kamer toe alles in het werk te stellen om vertragingen te voorkomen. Ook reageerden beiden welwillend op de oproep van Kox om niet alleen naar ‘Brussel’ en de EU te kijken, maar ook naar ‘Straatsburg’ en hulp te bieden aan met name het Mensenrechtenhof. Dat wordt overspoeld met beroepszaken uit heel Europa. Daardoor is de wachttijd soms opgelopen tot acht jaar.

Kox: ‘Een rechter die er niet toe komt tijdig recht te spreken, is een gemankeerde rechter. Het is slecht dat we dit laten gebeuren. En het is goed dat nu het besef bestaat, zeker ook bij de Nederlandse regering, dat maatregelen dringend nodig zijn.’ In het debat zegde minister Verhagen op vragen van de SP ook toe om nu snel vanuit Nederland extra ondersteuning te geven aan het werk van Europees Mensenrechtencommissaris Hammarberg. Die waakt namens de Raad van Europa over de rechten die het EVRM noemt maar die lang niet altijd nageleefd worden.

Namens de Nederlandse delegatie in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa nodigde Kox beide bewindslieden uit om op korte termijn in Straatsburg de assemblee te komen toespreken. ‘Het is fijn dat Nederland het goede voorbeeld geeft. Nog veel beter is het als de regering erin slaagt anderen dat voorbeeld te doen volgen!’