C.J.E. (Nine) Kooiman

foto C.J.E. (Nine) Kooiman
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Website SP, Bas Stoffelsen, CC BY-NC-ND 3.0 NL
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Nine Kooiman (1980) was kandidaat van de SP bij de Eerste Kamerverkiezingen 2023. Zij was in 2010-2018 Tweede Kamerlid en hield zich onder meer bezig met jeugdbeleid. Werkte zelf in de jeugdzorg en was daarna medewerker jeugdbeleid van de SP Tweede Kamerfractie. Zat tevens enkele maanden in de gemeenteraad van Nieuwegein. Koos in 2018 voor een rustiger bestaan en werd secretaris van de Nederlandse Politiebond.

SP
in de periode 2010-heden: lid Tweede Kamer, kandidaat Eerste Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Catharina Johanna Elise (Nine)

geboorteplaats en -datum
De Meern (gem. Vleuten-De Meern), 9 december 1980

2.

Partij/stroming

partij(en)
SP (Socialistische Partij), vanaf 2002

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/7)

  • ambulant hulpverlener en gezinsvoogd, Bureau Jeugdzorg Utrecht, van 2005 tot 2008
  • lid gemeenteraad van Nieuwegein, van 1 december 2007 tot 1 juli 2010
  • medewerker jeugd, SP-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2008 tot 2010
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 31 maart 2018
  • secretaris NPB (Nederlandse Politiebond), vanaf 1 juni 2018

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2014 samen met Gert-Jan Segers (CU) en Marith Rebel (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in over de strafbaarstelling van misbruik van prostituées die slachtoffer van mensenhandel zijn (34.091)
  • Bracht in 2017 samen met Sharon Dijksma (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) een initiatiefnota uit over de farmaceutische industrie ('Big Farma niet gezond!)' (34.834)

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Ging na 23 december 2016 met zwangerschaps- en bevallingsverlof, maar kon vanwege een wettelijke bepaling niet meer vervangen worden. Kwam in februari 2017 hoewel ze hoog zwanger was vanwege spannende stemmingen toch naar de plenaire vergadering van de Tweede Kamer.
 

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.