Frank De Winne over democratie, ruimtevaart en de Ronde van Vlaanderen - EU monitor

EU monitor
Woensdag 15 juli 2020
kalender

Frank De Winne over democratie, ruimtevaart en de Ronde van Vlaanderen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 29 april 2010, 15:46.

De Belg Frank De Winne was de eerste astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie i die het permanent bemande Internationaal Ruimtestation als commandant heeft geleid. In juni riep hij vanuit de ruimte de Europese burgers op om aan de Europese verkiezingen deel te nemen. Hij stemde zelf door volmacht. Op dinsdag 27 april was hij in het Parlement om een tentoonstelling over Europese amateurradio te openen.

De Winne is zelf radioamateur en sprak vanuit de ruimte regelmatig via de radio met schoolkinderen. Wij spraken met hem over zijn ervaringen in het Internationaal Ruimtestation.

U moedigde de mensen aan om bij de Europese verkiezingen te stemmen. Wat was uw motivatie hiervoor?

Ik denk dat wij de democratie moeten steunen en dat kunnen wij alleen doen wanneer wij voor onze vertegenwoordigers stemmen. Ik ben er van overtuigd dat de politici, onze vertegenwoordigers, werkelijk proberen om het beste voor de samenleving te doen, om te proberen de samenleving te verbeteren, om te proberen dingen voor Europese burgers verbeteren. Maar dat is alleen mogelijk wanneer wij zelf ook meedoen.

De mogelijkheid die wij hebben om deel te nemen en te laten horen wat wij willen is door te stemmen en ik vind dat wij daar absoluut ons voordeel mee zouden moeten doen.

Terug op aarde, welke vragen zou u het liefst beantwoord willen zien?

Voor me persoonlijk - en dat is werkelijk iets voor ik bij betrokken ben en voor wil werken - is het de vraag: waarom zou Europa bij de exploratie van de ruimte betrokken moeten zijn?

Wij moeten onze Europese waarden naar de exploratie van de ruimte meenemen. De Amerikanen, Chinezen, en Russen gaan ruimte-exploratie voortzetten. Als wij ervoor willen zorgen dat onze Europese waarden in ruimte-exploratie worden vertegenwoordigd, zouden wij aanwezig moeten zijn en wij zouden op een hoog niveau aanwezig moeten zijn zodat wij worden gehoord.

Zou u opnieuw de ruimte in willen vliegen?

Oh ja. Als ik de kans zou hebben om opnieuw te vliegen, zou ik het zonder twijfel willen doen.

In het Internationaal Ruimtestation moest u op een fiets rijden om fit te blijven. U bent Vlaams. Fietst u ook graag nu u terug bent in Vlaanderen?

Absoluut! Ik geniet het meeste van ernaar te kijken, dus het probleem op het ruimtestation is dat je het niet rechtstreeks kunt volgen. Er zijn een paar zaken die ik niet wil missen: kijken naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het is gewoon deel van mijn cultuur. Het is heel goed dat mensen hun wortels hebben en wat zij ook doen, waar zij ook in de wereld zijn, zij zouden hun wortels moeten handhaven en zij zouden aan hun wortels verbonden moeten blijven.

REF. : 20100426STO73421

Nadere informatie :

Al het nieuws