Duizenden op antikernwapendemo in New York

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op maandag 3 mei 2010.

Vandaag mocht ik spreken op een massale anti-kernwapendemonstratie in New York. Ik liep met vele duizenden demonstranten, waaronder veel Hibakusha, mensen die de nucleaire aanval op Hiroshima en Nagasaki overleefd hebben, van Time Square naar het VN hoofdkwartier om de boodschap dat een kernwapenvrije wereld nu noodzakelijker is dan ooit over de brengen aan de regeringsafgevaardigden . Morgen begint daar de toetsingsconferentie voor het Non Proliferatieverdrag waar ik als lid van de Nederlandse delegatie bij aanwezig ben.

De boodschap die ik kon brengen, dat de Nederlandse bevolking en het Nederlandse parlement de Amerikaanse kernwapens weg willen hebben uit Europa werd hier met luid applaus ontvangen door de duizenden mensen van over de hele wereld die hier aanwezig zijn om hier aan de poorten van de VN te rammelen.

Vandaag spreekt minster Verhagen van Buitenlandse Zaken. Wat mij betreft erkent hij ruiterlijk dat Nederland verkeerd zit. In het non proliferatieverdrag staat immers een duidelijke verplichting om nucleair te gaan ontwapenen. Het is beschamend dat Nederland nog steeds dit verdrag schendt door als niet-kernwapenstaat toch Amerikaanse kernwapens toe te laten. Ik hoop dat Verhagen de boodschap van de Tweede Kamer luid en duidelijk overbrengt en dat hij net zo’n applaus zal ontvangen als ik vandaag kreeg bij deze enorme demonstratie.