Crisis en Herstelwet

Met dank overgenomen van J.F. (Jesse) Klaver i, gepubliceerd op vrijdag 13 november 2009.

Gisterenavond werd de crisis en herstelwet behandeld in de Tweede Kamer. Het voorstel wordt gesteund door een meerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en VVD. Versnelde procedures en miljarden extra investeringen moeten de Nederlandse economie extra stimuleren, maar waartoe moet dit alles leiden?

Herstel betekent terugkeer tot een vroegere (goede) toestand. Over welke goede toestand uit het verleden heeft het kabinet het in dit geval? De afgelopen decennia is met eenzijdig economisch investeringsbeleid te weinig aandacht besteed aan mens en klimaat. Er is niet genoeg geïnvesteerd in de ontwikkeling van werknemers als individu en bij de ontwikkeling van nieuwe producten is geen aandacht besteed aan de gevolgen voor het klimaat met alle consequenties van dien.

Ik wil geen crisis en herstelwet, maar een groene investeringswet. Niet een wet waaruit heimwee spreekt naar het verleden, maar een wet met visie op de nieuwe economie. Waarin alleen nog maar wordt gekozen voor investeringen in groene werkgelegenheid zoals de aanleg van windmolenparken en meer en beter openbaar vervoer.

Zelfs de altijd optimistische minister Cramer waarschuwt voor een tegenvallende top in Kopenhagen. Volgens haar is een verdrag niet voor de hand liggend. Juist als het internationaal even tegen zit moet Nederland het goede voorbeeld geven. Een sterk mondiaal klimaatakkoord komt er alleen als individuele landen ambitie tonen en wijzelf in actie komen. Wordt deel van de klimaatbeweging voor een sterk klimaatakkoord en surf naar www.kopenhagenactnow.nl