Ir. R.W. (René) Leegte

foto Ir. R.W. (René) Leegte
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Met dank overgenomen van Parlement.com.

In Wageningen afgestudeerde milieudeskundige, die vierenhalf jaar Tweede Kamerlid voor de VVD was. Daarvoor was hij onder meer persoonlijk secretaris van Frits Bolkestein i, commercieel directeur bij AgroFair, een bedrijf dat duurzaam geteeld fruit met Max Havelaar-keurmerk verkoopt, en directeur/eigenaar en adviseur van public affairs adviesbureau EPPA. Deskundige op het gebied van duurzaamheid en woordvoerder energie en buitenlandse handel. Was verder rapporteur over democratische legitimiteit van de EU. Moest op grond van VVD-integriteitsregels vanwege een niet-gemelde nevenactiviteit opstappen.

VVD
in de periode 2010-2015: lid Tweede Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
René Willums (René)

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 8 juli 1968

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), vanaf 1994

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/7)

 • adviesgroepmanager milieu en duurzaamheid, Advies- en ingenieursbureau DHV te Amersfoort, van april 2002 tot april 2006
 • directeur/eigenaar en adviseur public affairs en corporate communication, EPPA (tot 2009 "Publieke Zaken") te 's-Gravenhage, van juli 2004 tot 1 oktober 2010
 • chief commercial officer, AgroFair te Barendrecht, van 2006 tot 2007 (onder meer verkoop onder het Max Havelaar keurmerk)
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 26 oktober 2010 tot 24 maart 2015
 • directeur-eigenaar adviesbureau "Publieke Zaken", vanaf 2015

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige (2/7)
 • lid klankbordgroep duurzaamheid AVEBE
 • lid van verdienste vereniging "Het Ree", vanaf juni 2022

vorige (2/14)
 • lid Klankbordgroep Meetbaar Beter, Catharina Ziekenhuis en Sint Antonius Ziekenhuis
 • voorzitter vereniging "Het Ree", van mei 2016 tot juni 2022

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
 • ondervoorzitter vaste commissie voor Europese Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 21 november 2012 tot november 2014
 • rapporteur democratische legitimiteit (namens de Tweede Kamer), van 3 december 2013 tot mei 2014

comités van aanbeveling, erefuncties etc.
lid Comité van Aanbeveling Energiepoort

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • In januari 2015 legde hij het woordvoerderschap 'gaswinning in Groningen' neer, nadat hij zich als treinreiziger in een telefoongesprek denigrerend had uitlaten over dat dossier
 • Verliet in maart 2015 de Tweede Kamer, omdat hij had verzuimd een betaalde nevenfunctie in de periode 2013-2014 en de inkomsten daaruit niet tijdig had opgegeven. Verder had hij bij die functie gebruikgemaakt van zijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Hij concludeerde zelf dat daarmee de integriteitsregels van zijn partij waren geschonden.

anekdotes en citaten
 • Voerde bij de verkiezingen de leuze: "Kies inhoud, stem Leegte"
 • Begon zijn afscheidsbrief aan de Tweede Kamervoorzitter met de zin: "Ik had u willen bellen, maar omdat ik niet in de trein zat, is het een brief geworden."

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Bart Zuidervaart, "Ik heb niets verkeerd gedaan. Ja, ik was onhandig, dat wel", Trouw, 26 juli 2016

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.