Binnenhofblog 29

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 26 augustus 2010.

Over onder meer de toenemende spanning in de formatie, het College voor de Mensenrechten, de privévlucht van Huizinga en het Sarnamihuis.

Rechts dichtbij?

De spanning neemt toe. Velen binnen het CDA willen niet in een kabinet dat steunt op de PVV en geven daar steeds luider blijk van. Onderhandelingstactiek? Een teken dat men dichtbij een akkoord is? Een achterhoedegevecht? Minstens zo interessant is de ‘zeurpiet’ van Wilders. Onderhandelingstactiek? Ook bang voor een akkoord dat dichtbij is en een provocatie aan het CDA om hen de boel te laten opblazen?

WSW en Wajong

Het kabinet rapporteert over de uitvoering van mijn motie om vóór het eind van dit jaar 100 extra WSW’ers en 150 extra Wajongers bij de rijksoverheid aan te stellen. Het kabinet deelt mijn zorg dat het niet gaat lukken. Eind juli waren er zeventig extra WSW’ers en zeventig extra Wajongers aangesteld! Conclusie: er moet nog veel gebeuren om de vereiste aantallen te halen, vooral voor wat betreft de Wajongers. Kom op, Ank en Piet-Hein, spoor jullie collega’s nog even aan.

College voor de Mensenrechten

De Commissie Gelijke Behandeling gaat op in een nieuw instituut, het College voor de Mensenrechten. Het kabinet heeft vorige week vrijdag - op de valreep - besloten het wetsvoorstel hierover naar de Kamer te sturen. Gelukkig maar, want met de PVV als gedoogpartij ben ik er niet gerust op: zij hebben al zo vaak te kennen gegeven de Commissie Gelijke Behandeling te willen afschaffen en niets te zien in een instituut voor de mensenrechten.

Rijnwoude

Op bezoek geweest in Rijnwoude. Zij vieren binnenkort dat zij tien jaar lang een waarnemend burgemeester hebben! Dat heeft te maken met de plannen tot herindeling. Voorlopig liggen die weer in de ijskast. Hoog tijd voor een gewone sollicitatieprocedure waarop iedere burger kan reageren!

Privévlucht

Slecht voor het aanzien van de politiek, zo’n privévlucht vanaf het vakantieadres naar Den Haag. Voor mij vooral reden om opnieuw te vragen naar de richtlijnen voor het ter beschikking stellen van voorzieningen (verblijf, vervoer, representatie, enzovoort) aan bewindspersonen. Ik meende dat we vorig jaar sluitende afspraken hadden gemaakt over de doelmatigheid daarvan. Klaarblijkelijk nog niet sluitend genoeg.

M

Er komt geen M van Koolhaas voor het Centraal Station van Den Haag. Ik vind dat wel jammer. Het was een bijzonder gebouw dat een mooie toevoeging zou zijn geweest op de toch al bijzondere hoogbouw in het Haagse centrum. Wat ik ook jammer vind, is de publieke ruzie die vervolgens uitbreekt tussen wethouder, ontwikkelaar en architect. Ik weet niet of dat goed is voor onze stad.

Zwingfestival

Het was afgelopen zondag één groot feest in het Haagse Zuiderpark. Afgeladen met mensen die gewoon lekker oer-Hollandse liedjes met elkaar wilden zingen. Mensen die je niet zo snel ziet in Danstheater, Anton Philipszaal of Koninklijke Schouwburg. Mensen die ook recht hebben op eerlijke, niet-commerciële cultuur. Mensen voor wie het Zwingfestival ook volgend jaar weer moet worden georganiseerd, alle bezuinigingen ten spijt. Kom op, beste vrienden in de Haagse raad en het college, zorg daarvoor.

Gevangenpoort

Op 1 september gaat de Gevangenpoort weer open, na een grondige renovatie. Het verdient nu zeker twee keer zoveel bezoekers als de 50.000 de afgelopen jaren. Goed voor ons historisch besef en lekker griezelig met z’n martelwerktuigen.

Sarnamihuis

De geschiedenis van de Hindoestaanse migratie van India naar Suriname en vervolgens naar Den Haag wordt prachtig in beeld gebracht in het Sarnamihuis aan de Brouwersgracht. Zij dreigen hun subsidie kwijt te raken. Ik zou willen voorstellen het anders te benaderen. Waarom niet het Sarnamihuis uitbouwen tot een Haags migratiemuseum? Waarin alle migrantengroepen hun migratieverhaal kwijt kunnen? Waarin de nazaten van de eerste Chinese, Indische, Italiaanse, Portugese, Spaanse, Turkse, Marokkaanse, Ghanese en andere migranten in Den Haag ‘hun’ verhaal verteld zien. Het Indisch Huis is ook al verdwenen. Ik heb ook al een inhoudelijk directeur op het oog: Annemarie Cottaar.