Europese Ontwikkelingsdagen, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 december 2010 09:00 - 7 december 2010 19:00
plaats Brussel, België
locatie Square Brussels Meeting Centre Toon locatie
aanwezigen L. (Louis) Michel i e.a.
organisatie Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i

©Commission européenne

De Europese Ontwikkelingsdagen zijn een organisatie van de Europese Commissie en het Belgische Voorzitterschap. Ze vinden plaats op 6 en 7 december 2010 in Brussel. Dit evenement is de grootste publieke manifestatie binnen het domein ontwikkelingssamenwerking en een uitstalraam voor de sector. Het hoofdthema voor deze vijfde editie is de toekomst van de Europese ontwikkelingssamenwerking. De Europese burgers zullen ook betrokken worden bij het evenement door de organisatie van socio-culturele activiteiten die verband houden met ontwikkeling.

De Europese Ontwikkelingsdagen vinden plaats op 6 en 7 december 2010 in Brussel. Ze worden georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Belgische Voorzitterschap, vertegenwoordigd door de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD). De Europese Ontwikkelingsdagen zijn in de eerste plaats een professioneel platform waar problemen over ontwikkelingssamenwerking worden besproken, tot op het hoogste niveau. Het is ook een kans om de publieke opinie te sensibiliseren voor het belang van ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit.

Dit zijn thema’s die België, als stichtend land van de EU en als donorland, na aan het hart liggen. Het is trouwens een Belg, toenmalig Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp, Louis Michel, die in november 2006 het initiatief nam om de Europese Ontwikkelingsdagen voor het eerst in Brussel te organiseren. Editie 2010 zal de toekomst van de Europese ontwikkelingssamenwerking belichten en haar actoren voor de periode 2010-2020 (post-MDG, de oprichting van de buitenlandse actie dienst, post COP16, enz.) definiëren. De voorbije jaren werden thema’s behandeld als de Europees-Afrikaanse dialoog over bestuur (2006), klimaatverandering (2007), lokale ontwikkeling (2008) en burgerschap en ontwikkeling (2009). Voor deze vijfde editie verwacht men meer dan 5000 deelnemers.

Bovendien richten de Europese Ontwikkelingsdagen zich ook tot de Europese burgers door een socio-cultureel programma te voorzien met tentoonstellingen, concerten, een modedefilé, enz., die geïnspireerd zijn op het ontwikkelingsthema. Dit programma, ook wel het ‘off’- of ‘outreachprogramma’ genoemd, wordt door het Belgische Voorzitterschap in Brussel Hoofdstad georganiseerd, van einde november tot half december 2010.

De deelname aan de Europese Ontwikkelingsdagen vereist een speciale accreditatie.

Meer informatie vindt u op: www.eudevdays.eu en www.dg-d.be

Perscontacten

  • Bart Ouvry (woordvoerder)

Bart.Ouvry@diplobel.fed.be

+32 (0)2 501 80 41

  • Patrick Deboeck (adjunct-woordvoerder)

Patrick.Deboeck@diplobel.fed.be

+32 (0)2 501 80 42


1.

Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010

Van 1 juli tot en met 31 december 2010 vervulde België het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i. België nam het stokje over van Spanje. Tijdens het voorzitterschap werkte België nauw samen in een trojka i met Spanje en Hongarije, die België voorging, respectievelijk opvolgde.

Hongarije i nam op 1 januari 2011 het voorzitterschap over.

2.

Meer over...