Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting

Met dank overgenomen van J. (Jetta) Klijnsma i, gepubliceerd op donderdag 4 februari 2010.

Er is geen eenvoudige oplossing voor armoede en sociale uitsluiting. Maar één ding is zeker: alleen samen kunnen we de strijd winnen. Daarom heeft de Europese Commissie het jaar 2010 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Tijdens dit jaar wordt ook in Nederland de publieke en politieke aandacht gevestigd op armoedebestrijding en participatiebevordering. Via voorlichting en het actief inschakelen van alle belanghebbenden op dit gebied willen we de kennis en het besef van het belang van een duurzame aanpak vergroten.

In het tv-programma Pauw & Witteman lichtte ik woensdagavond mijn pleidooi voor een gezamenlijke aanpak toe. Via bovenstaande link kunt u het fragment terugkijken.

Een vaak gehoorde klacht is dat het geld om armoede te bestrijden niet wordt gebruikt. 'Meer mensen zouden moeten aankloppen bij de gemeenten', zeg ik vrijdag in de Volkskrant. 'Velen durven dat niet. Deze verborgen armen gaan wel naar het Leger des Heils of de kerk voor hulp. Op een of andere manier durven mensen dat eerder. Ik ben daarom heel blij dat sommige gemeenten al pacten hebben gesloten met deze partijen.'