Workshop rond "sociale en burgerlijke Europese journalistiek", Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 december 2010 09:00 - 19:00
plaats Brussel, België
locatie IHECS - Auditorium "VELGE", Stoofstraat 58-60 Toon locatie
aanwezigen J.O.M.G. (Jean) Monnet i e.a.
organisatie Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i

Het IHECS organiseert op 1 december 2010 een workshop rond Europese burgerlijke journalistiek. Tijdens deze workshop wordt een « Witboek » met voorstellen goedgekeurd dat gericht is tot de Europese instellingen. Het doel: op grote schaal juridische, politieke en financiële ondersteunende maatregelen op getouw zetten om de nieuwe generaties jonge journalisten te helpen bij hun onderzoek naar Europese zaken. Zo kunnen zij de burgers beter sensibiliseren en ze beter bij de beslissingen betrekken.

Tijdens de laatste verkiezingen voor het Europees parlement i stemde slechts 29% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar; dat is het laagste percentage ooit. Deze zwakke deelname is minstens een teken van een grote afstand: tussen de jongeren en de Europese instellingen en de politici die er aan het hoofd staan. Daar ligt meteen een enorme paradox: de jongeren - de generatie van de Spaanse herberg! - heeft massaal alle interesse voor het Europese project verloren.

Nochtans vormt de Europese Unie i een democratische ruimte en een vredige zone die nergens elders ter wereld bestaat. Of men nu akkoord gaat met het beleid of niet, de Europese Unie heeft een grote invloed op het leven van de inwoners van de landen van de Unie, op alle vlakken.

De burgers moeten dan ook belangstelling tonen voor Europa, de werking ervan kennen en betrokken zijn door hun stem te laten horen. Bij gebrek aan deze noodzakelijke actieve deelname door de burgers wordt de Europese Unie definitief verwezen naar de wereld van experts en technocraten … Dat loopt geheid mis. Dat zou erg jammer zijn want vandaag hebben we meer dan ooit nood aan een Europese politieke Unie die gebaseerd is op solidariteit en verstandhouding tussen de volkeren. Zo zijn we klaar voor de grote uitdagingen die ons te wachten staan: instaan voor sociale en economische welvaart, het milieu beschermen, broederlijk samenwerken met de zuidelijke volkeren, …

Hoe kunnen we de burgers aanzetten tot een grotere bijdrage op europees vlak? De journalisten - en in het bijzonder de journalisten die op lokaal en regionaal vlak werken en dus het dichtst bij de mensen staan - vervullen hierbij een essentiële rol. Zij moeten informeren over Europese kwesties en deze ook bespreken.

Al jarenlang staan bij het IHECS in Brussel, het hartje van Europa, deze Europese kwesties centraal tijdens de cursus pedagogie. IHECS biedt op het gebied van de journalistiek tijdens master 2 een specialisatie van 120 uur aan in “Europese journalistiek” en daarnaast ook een nieuwe, gespecialiseerde master in European Journalism (toegankelijk voor wie een diploma journalistiek heeft). Het IHECS organiseert in het kader van de bijscholing (voor werkende volwassenen) ook praktische modules aan in “Europese lokale verslaggeving”. Deze modules dragen het “Jean Monnet”-label van de Europese Commissie.

IHECS is partner van de EJTA, de Europese federatie van scholen in de journalistiek, en vormde de drijvende kracht achter de oprichting van Micro-Europa, een pilootnetwerk van acht radio’s door studenten journalistiek die samen werken aan een geïntegreerde Europese uitzending (in elke taal) op basis van een gemeenschappelijk maatschappelijk thema. Het IHECS stimuleert ook het project “Shaking Europe” samen met de Fondation pour le Progrès de l’homme. Hierbij wil men onder meer nieuwe mogelijkheden verkennen voor de Europese journalistiek op basis van een nauwe samenwerking tussen journalisten en burgerlijke en maatschappelijke organisaties.

Het IHECS zorgt voor steeds meer praktische en pedagogische ervaringen en zorgt er daarbij voor dat deze acties steeds in samenwerking met andere journalistieke opleidingen in Europa en verschillende organisaties uit de maatschappij. Het is daarbij de bedoeling om bij te dragen tot de vorming van nieuwe generaties jonge journalisten die de Europese vraagstukken aankunnen met een link naar het lokale terrein. De burgers worden zo beter betrokken bij de Europese constructie en het Europese beslissingsproces.

Het moment is nu gekomen om de essentie uit deze diverse ervaringen te distilleren en deze praktijken te verlengen in de vorm van voorstellen die gericht zijn tot de drie voornaamste instellingen van de Unie: de Commissie, de Raad en het Europese Parlement. Goede wil alleen volstaat immers niet om de “Europese burgerlijke journalistiek” op grote schaal te bevorderen. Er is nood aan een structureel ondersteunend kader dat deze nieuwe journalistieke praktijk aanmoedigt en bevordert.

Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie wou het IHECS een Witboek opstellen (met voorstellen) om de Europese burgerlijke journalistiek te bevorderen. Dit Witboek wordt besproken en goedgekeurd tijdens een workshop die op 1 december wordt georganiseerd bij het IHECS. Na deze dag wordt een persconferentie gegeven over dit witboek gevolgd door een receptie waarop de verschillende Belgische en Europese betrokkenen aanwezig zullen zijn.

Op de workshop van 1 december komen docenten en studenten van het IHECS samen met Europese journalisten, organisatoren van pilootprojecten in Europese burgerlijke journalistiek uit de verschillende landen van de Europese Unie en afgevaardigden uit het verenigingsleven.


1.

Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010

Van 1 juli tot en met 31 december 2010 vervulde België het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i. België nam het stokje over van Spanje. Tijdens het voorzitterschap werkte België nauw samen in een trojka i met Spanje en Hongarije, die België voorging, respectievelijk opvolgde.

Hongarije i nam op 1 januari 2011 het voorzitterschap over.

2.

Meer over...