Binnenhofblog 38

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op zondag 31 oktober 2010.

Over onder meer het beleid van het kabinet-Rutte, de gewone coalitiepolitiek van CDA, VVD en PVV, een nieuw mensenrechteninstituut en Escamp in de prijzen.

Het kabinet-Rutte is een feit

Na het debat over de regeringsverklaring heb ik, zoals het hoort, de ministers en staatssecretarissen gefeliciteerd. Niet van harte, zoals bij een verjaardag, maar omdat het hoort en omdat ik het sommige personen wel gun. Nogmaals niet van harte, omdat ik het beleid dat ze gaan uitvoeren drie keer niks vind. Niks, omdat het de rekening van de crisis niet legt bij de sterkste schouders, maar bij de zwakste. Niks, omdat het bij de poging realistischer om te gaan met de immigratie op z’n minst de indruk wekt dat sommige groepen migranten (moslims) hier niet welkom zijn, tweederangsburgers. En niks, omdat het kabinet nalaat Nederland te hervormen, zodat het opgewassen is tegen de financiële crisis, de demografische crisis, de klimaatcrisis en de energie- en grondstoffencrisis.

Wij stellen daar wat tegenover: eerlijk delen, erbij horen en gelijke kansen. Cohen heeft bijvoorbeeld plannen aangekondigd voor een aanpak van de onderkant van de arbeidsmarkt en voor de vastgelopen woningmarkt. We zullen laten zien dat er betere alternatieven zijn voor dit kabinet van stilstand en vervreemding. Wat had het mooi kunnen zijn, wij wat inleveren op onze standpunten over de arbeidsmarkt, de VVD op de kilometerheffing en vergroening van de economie, wij een beetje beperking van de hypotheekrenteaftrek en de VVD een beetje beperking van de sociale huursector.

En nu, nu gebeurt er de komende jaren helemaal niets om Nederland klaar te stomen voor de komende decennia, waarin we te maken zullen krijgen met geweldige tekorten aan personeel en mensen aan de kant die de banen niet kunnen vervullen, met leegstand in de krimpgebieden en een overspannen woningmarkt in de meeste steden en met schaarse energie en grondstoffen. Wat wel dreigt te gebeuren, is een sfeer van rancune en wantrouwen: jegens de overheid die de mensen in de weg zou zitten en daarom een kopje kleiner moet worden gemaakt, jegens allochtone Nederlanders die als zondebok worden gezien voor een aantal problemen, jegens Europa dat onze economie zou bedreigen, terwijl het omgekeerde daaraan juist bijdraagt. De vergelijking met het kabinet-Van Agt/Wiegel dringt zich op: verloren jaren. Maar dat gaan wij proberen te voorkomen. Door met eigen initiatieven te komen. Door het kabinet aan te spreken op echte hervormingen. Door te strijden voor de gelijkwaardigheid van alle mensen in ons land.

PVV laat huurders in de steek

Nog geen dag na de regeringsverklaring moest Wilders hoogstpersoonlijk ingrijpen. Zijn fractie dreigde met de oppositie Donner te dwingen geen uitvoering te geven aan een EU-beschikking die slecht is voor onze sociale huursector. En hij verbood dat. Bij het in de steek laten van onze HTM-buschauffeurs beriep de PVV zich nog op het gedoogakkoord, maar bij het in de steek laten van de sociale huurders is er geen passage in het gedoogakkoord te vinden dat dit rechtvaardigt. Gewone coalitiepolitiek: CDA/VVD zijn met huid en haar overgeleverd aan Wilders en andersom, ook voor alles wat niet in het gedoogakkoord staat.

Nationale Ombudsman

Afgelopen week het kennismakingsgesprek met de nieuwe Kamercommissie van Binnenlandse Zaken. Brinkman blijft maar de indruk wekken dat ‘onafhankelijkheid’ voor de PVV betekent dat je het met hen eens moet zijn. Eng.

Den Haag

Mooi dat onze stad een nieuw internationaal tribunaal krijgt dat gaat bemiddelen bij conflicten tussen financiële instellingen. Als dat daadwerkelijk een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van nieuwe financiële crises en de daaruit voortvloeiende ellende, is dat van groot belang. En dat in onze stad.

Nieuw mensenrechteninstituut

Bij mensenrechten denken 99 van de 100 Nederlanders niet aan Nederland, maar aan vooral verre buitenlanden. Toch dienen ook wij te voldoen aan de eisen die de Verenigde Naties stelt ten aanzien van het signaleren, adviseren en monitoren van de naleving van de mensenrechten in ons eigen land. En dat doen we nog niet. We hebben nog geen onafhankelijk orgaan met de vereiste bevoegdheden en instrumenten om de Nederlandse overheid en samenleving. Er ligt nu wel een wetsontwerp dat dit regelt. En daarover spraken wij afgelopen week in Nieuwspoort met een groot aantal vertegenwoordigers van organisaties voor mensenrechten.

Escamp in de prijzen

De nieuwe staatssecretaris van Justitie mocht afgelopen week zo ongeveer als z’n eerste daad de Hein Roethofprijs toekennen aan het project Rolmodellen in Escamp. Dit bevordert de veiligheid door het inschakelen van Marokkaans-Haagse vrijwilligers. Trots.

Haeghe Groep

Met de Businessclub een erg goed werkbezoek gebracht aan onze Haeghe Groep, waar duizenden Hagenaars met een arbeidshandicap elke dag hun bijdrage op maat leveren aan onze welvaart. Extra gemotiveerd om bedrijven aan te spreken om opdrachten te verstrekken aan de Haeghe Groep.

En verder…

Op bezoek bij de afscheidsreceptie van Frank Wetters van de HTM, bestaat STUKA 35 jaar (huiswerkbegeleiding opgezet door Surinaamse jongeren en nog steeds actief), was ik bij de afdelingsborrel, ben ik in training voor de Laan van Meerdervoortloop op zondag 7 november, hebben vorige week de treintjes in het Zuiderpark de Piet Vink Prijs gewonnen bij de bijeenkomst van oud-raadsleden, is komende week Divali, bereid ik me voor op de begroting van de Koning en Binnenlandse Zaken, enzovoort.