De Amerikaanse geopolitieke agenda anno 2010, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 18 november 2010 19:00
plaats Utrecht
locatie Partijbreau, Oudegracht 312 Toon locatie
aanwezigen A.G. (Bert) Koenders i, M. (Mariko) Peters i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Sprekers: Mariko Peters, Bert Koenders i (voorbehoud) en Professor Henk Overbeek en SP-onderzoeker Karel Koster

Wat drijft de Amerikanen in hun buitenland-politiek? Waarom al die oorlogen en gaat het om nog meer dan olie en wereldmacht? Welk verschil maakt Obama?

Met de opkomst van China en het aantreden van Bush is de Amerikaanse buitenlandse politiek zeer agressief geworden. Het Midden-Oosten en is een brandpunt van die politiek. Daarom wil de werkgroep Midden-Oosten het nieuws van de dag ontstijgen en op zoek gaan naar de onderliggende krachten.

Vrijwel geen land is onaangeraakt gebleven door de ambities van de USA in de periode sinds WO2. Een onafzienbare reeks oorlogen en een lange lijst van door de USA gesteunde staatsgrepen markeert die ambities. Waarom? Wat heeft dit land daarmee bereikt en wat wordt het vervolg? Bush had een heel simpel idee daarover, vastgelegd het PNAC (Project for a New American Century). Dat komt erop neer dat Amerika de nobele plicht heeft om de wereld te leiden met vooropstelling van zijn eigen belang, en voor het vervullen van die opdracht altijd militair superieur moet blijven.

Maar wat is de ideologie van Obama? Het lijkt erop dat hij het PNAC gewoon heeft overgenomen en verder probeert uit te voeren. Wat betekent dat voor bijvoorbeeld een toekomstige aanval op Iran, die door velen in 2011 verwacht wordt? En hoe gaat de economische oorlog met China zich ontwikkelen?

Henk Overbeek, professor internationale relaties aan de VU de Amsterdam, en Karel Koster, onderzoeker Wetenschappelijk Bureau van de SP, (buitenlands beleid en veiligheidsvraagstukken), zullen hierover een inleiding houden. GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters zal vooral ingaan op wat dit betekent voor de politieke stellingname van GroenLinks in internationale kwesties.

Uitgenodigd en toegezegd met voorbehoud: Bert Koenders, oud PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...