Nog een wereld te winnen bij preventie en bestrijding HIV/AIDS

Met dank overgenomen van P. (Peter) van Dalen i, gepubliceerd op woensdag 1 december 2010.
aids
Bron: Blog Peter van Dalen

Vandaag is het Wereld AIDS Dag. Er wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de bestrijding en verspreiding van HIV/AIDS. Doelstelling van de Verenigde Naties is om in 2015 de verspreiding van HIV/AIDS

  • maar ook van andere ziektes zoals malaria - te hebben stopgezet. Volgens een onlangs verschenen rapport van UNAIDS gaat het de goede kant op, maar er is bepaald nog geen reden tot juichen. Er blijft ook discussie over de beste aanpak. Ik heb daar geen sluitend antwoord op, maar ik wil graag enkele punten vanuit mijn ervaringen als Europarlementariër naar voren brengen.

Bij de bestrijding van HIV/AIDS draait het vooral om bewustwording en preventie. Bewustwording in de risicolanden maar ook in Nederland en Europa. Velen onderschatten de vreselijke effecten die de ziekte heeft op én de patiënten én de samenleving. Het is je ook moeilijk voor te stellen dat bijvoorbeeld in meerdere Afrikaanse landen een hele generatie ontbreekt, er niet is!

Act Positive

Dit jaar ben ik in aanraking gekomen met de campagne Act Positive. Die campagne is een samenwerkingsverband van diverse organisaties zoals Woord & Daad, ZOA en Tear. Onlangs mocht ik in Brussel een petitie van Act Positive in ontvangst nemen, waarin de lidstaten van de Europese Unie werden herinnerd aan eerdere toezeggingen. De EU heeft namelijk beloofd internationaal leiderschap te tonen in de strijd tegen AIDS, onder andere in het kader van de millenniumdoelstellingen. De petitie werd afgeleverd door ruim 200 jongeren uit verschillende landen en was ondertekend door 100.000 mensen! Met recht: positieve actie (zie www.actpositive.nl).

Uit gesprekken met de jongeren actief in die campagne kwam naar voren dat ze bij bewustwording en preventie de ABC-formule hanteren: Abstention (onthouding), Be faithfull (wees trouw) en Condoms (gebruik condooms). Simpelweg veel condooms uitdelen - wat verschillende collega’s hier als dé kern van het beleid bepleiten - is niet genoeg.

Medische behandeling

Naast preventies draait het bij bestrijding van AIDS om goede toegang tot medicijnen. Uit de UNAIDS-rapportage blijkt dat vooral bij de verstrekking van aidsremmers successen zijn geboekt. Het aantal mensen onder behandeling is gegroeid van 700.000 in 2004 naar 5,2 miljoen in het afgelopen jaar: een verzevenvoudiging. Daar staat tegenover dat het dubbele aantal mensen, ruim 10 miljoen, nog geen toegang heeft. Dit zijn vaak achtergestelde groepen binnen bepaalde landen. Vanuit mijn werk in de India-delegatie van het Europees Parlement heb ik tijdens een werkbezoek aan India afgelopen voorjaar gesproken met HIV/AIDS-patiënten. Voor hen is het zeer moeilijk medicijnen te krijgen. Hun ziekteprobleem wordt eigenlijk ontkend en de medische kosten zijn zo hoog dat een behandeling nauwelijks betaalbaar is.

Het is noodzakelijk dat er vanuit Europa druk wordt uitgeoefend op India dat dit verandert. Dit kan bijvoorbeeld door het opnemen van mensenrechtenclausules in het handelsverdrag tussen de EU en India. Hierover wordt momenteel onderhandeld en ik maak mij sterk voor dergelijke clausules, die in meer handelsverdragen van de EU moeten worden opgenomen.

Preventie en medicatie zijn belangrijk, maar niet genoeg. Aan de basis van de AIDS- en HIV-besmettingen in ontwikkelingslanden liggen de problemen van ernstige armoede, analfabetisme, uitbuiting, onwetendheid en discriminatie. Alleen door op al die fronten te strijden kunnen we het tij keren. Hier ligt ook een belangrijke taak voor christenen. De boodschap van naastenliefde en trouw ondersteund met concrete actie is voor arme en uitgebuite mensen nieuw. Binnen het Europees Parlement maken wij ons er sterk voor, dat ook die boodschap wordt gehoord.

Dit opinieartikel verscheen vandaag -in iets gewijzigde vorm- in het ND van vandaag.