Europese dienst extern optreden en burgerinitiatief van start

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 1 december 2010.

Een jaar na het in voege treden heeft het Belgische Voorzitterschap van het Verdrag van Lissabon op 2 domeinen in de praktijk omgezet: de Europese dienst voor extern optreden en het burgerinitiatief!

Het Verdrag van Lissabon wil een meer democratisch, efficiënt, transparant Europa promoten dat dichter bij de burgers staat. Vandaag is dat ook werkelijkheid geworden. “We hebben het burgerinitiatief concreet gemaakt, er is geen mooier eerbetoon aan het Verdrag van Lissabon”, verklaarde de Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel.

Daarbij herinnerde de Staatssecretaris aan zijn persoonlijke initiatieven en de inspanningen die sinds 2008 in België worden geleverd om de burgermaatschappij te betrekken bij de voorbereidingen van het Belgische voorzitterschap. De toenadering tussen de burgers en de instellingen van de Europese Unie bekleedde een mooie plaats op het programma van het trio Spanje - België - Hongarije.