Einde Belgisch voorzitterschap ingeluid met tentoonstelling cartoons over Europese integratie

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 9 december 2010.

©J. Van Belle - WBI

Fadila Laanan, Voorzitster van het luik “Cultuur” van de Raad “Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport” i huldigde op 1 december 2010 een tentoonstelling in met karikaturen : “C'est la fôte à Bruxelles”. Zo wordt de mogelijkheid geboden om de Europese samenstelling te ontdekken in een scherpe gedaante en zonder toegeving van de hand van een tiental perstekenaars, voor het einde van het Belgisch Voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i.

Doorheen een selectie van meer de 200 perstekeningen, herneemt de tentoonstelling “C'est la fôte à Bruxelles”, aan de hand van vijf thematieken, de sleutelmomenten van dat Europees avontuur. Crisissen, onenigheden en wrijvingen hebben vaak de muren van het gebouw doen beven zonder ooit echter schade te berokkenen aan de structurele integriteit.

Als voorzitster van het luik “Cultuur” van de Raad “Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport” van de Raad van de Europese Unie, heeft Fadila Laanan verklaard dat ze “erg blij is dat we de kans gegrepen hebben om met ons voorzitterschap aan te tonen dat Europa niet terug te voeren is tot één stad, Brussel, maar dat mannen en vrouwen het dag na dag vorm geven. Perstekeningen zijn dan het gedroomde middel om ons op humoristische - en soms ook brutale - wijze voor te lichten over de verschillende fases en schokken die de opbouw hebben gemarkeerd van ons Europa op het moment waarop veel burgers oordeelden dat het moeilijk te begrijpen was en zich er van afkeerden.”

Pierre Kroll woonde de vernissage ook bij en vertegenwoordigt op positieve manier dat beroep dat vaak belaagd wordt, maar dat nog steeds levendig en representatief is voor de Europese democratie. “Wij, de karikaturisten, zijn vaak venijnig als het gaat over Europa, maar in werkelijkheid beschikt de volledige Europese pers over de vrijheid om de Europese burger bewust te maken van de vragen die hem rechtstreeks aangaan en die het hem mogelijk te maken om een standpunt in te nemen over de verschillende bouwwerven van de Europese opbouw,” legt hij uit.

Fadila Laanan heeft ook aangedrongen op het feit dat “Europa dichter bij de burgers brengen, uitleggen en verwezenlijken in het leven van iedereen ook de missie is van een voorzitterschap. Deze tentoonstelling biedt, naast de glimlach die ze opwekt, ook een formidabel pedagogisch instrument dat ook gebruikt zou moeten worden buiten ons voorzitterschap.”

De tentoonstelling wordt gehouden in het Parlement van de Franse tot 30 december.