Voor het eerst gewestelijke minister-president bij Raad Algemene Zaken van de Europese Unie

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op dinsdag 14 december 2010.

Dinsdag stelde Rudy Demotte aan de Raad Algemene Zaken i van de Europese Unie i de conclusies voor van de informele vergadering van de Ministers over het cohesiebeleid. Deze werd in november in Luik gehouden.

Het betreft hier een primeur: tot op heden kreeg geen enkel gewest de kans om zijn stem rechtstreeks binnen de Raad Algemene Zaken te laten horen. Onder meer dankzij de geloofwaardigheid die het succes van de vergadering in Luik opleverde, kreeg het Belgische voorzitterschap i de kans om deze voorbeeldrol te vervullen.

Tijdens deze ontmoeting stelde Rudy Demotte het resultaat voor van de besprekingen die gehouden werden onder de 27 lidstaten rond de toekomst van het Cohesiebeleid.

De Waalse minister-president gaf aan dat de lidstaten tot een akkoord kwamen over de volgende principes:

  • alle Europese gewesten moeten blijven genieten van de tussenkomsten van structurele fondsen;
  • er werd een eerste stap gezet voor de invoering van een specifiek stelsel dat gunstig is voor de regio’s in een overgangsfase;
  • er werd opnieuw een stap gezet naar meer bewustwording onder de regio’s, wat een resultaatgerichte aanpak bevordert.

Op basis van deze conclusies hoopt Rudy Demotte nu dat de Raad van de Europese Unie i zich volop zal inzetten voor de problematiek van de toekomst van de structurele Fondsen en dit beleid niet, zoals helaas maar al te vaak gebeurt, zal herleiden tot strikt financiële kwesties. De Minister-President van Wallonië moedigt het toekomstige Hongaarse voorzitterschap ten zeerste aan hiervoor te zorgen.