Een nieuwe politieke lente

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op maandag 14 februari 2011.

Tijdens mijn werkbezoek vrijdag en het thuiswerken afgelopen zaterdag zijn mij een aantal contrasten opgevallen. Op het moment dat een jong ondernemend stel met een grote leghennenhouderij in Zutphen vertelde over hun wensen om nog meer te doen aan duurzaamheid door de daken van de stallen te voorzien van zonnepanelen, maakte minister Verhagen zijn randvoorwaarden voor een nieuwe kerncentrale bekend.

En terwijl ik mijn bijdrage schreef voor een algemeen overleg over het persoonsgebonden budget en dacht aan al die mensen die getroffen worden door beperkingen van dit budget, waardoor zorg op maat thuis of in een kleinschalige woonvoorziening in de toekomst niet meer mogelijk is, zag ik op tv de VVD de campagne aftrappen met een grote actie voor 130 km/u op de snelwegen.

Toen ik vrijdag op bezoek was bij een centrum voor jeugd en gezin in Apeldoorn en de slogan las 'opvoeden en opgroeien doe je samen', realiseerde ik me dat ik het woord 'samen' al een tijd niet meer heb gehoord in Den Haag. Daar gaat het vooral over 'eigen verantwoordelijkheid' en wat je 'zelf' allemaal moet doen. En het gaat over nog meer strengheid en daadkracht door de overheid. In Apeldoorn waren de mensen in ieder geval enthousiast over de laagdrempelige opvoedondersteuning. En in 'Het dagelijks bestaan' waar vroegtijdige schoolverlaters worden opgevangen door een gemotiveerd echtpaar en een grote groep vrijwilligers om hun leven weer een beetje op orde te krijgen, vroegen ze zich tijdens de lunch vrijdag vertwijfeld af of het door Wilders voorgestelde 'tuigdorp' voor hen bedoeld was. Ik heb het idee dat 'vraag en aanbod' op dit moment in onze samenleving niet helemaal matchen. Ik hoop dat meer mensen dat gevoel hebben. Uitdrukking geven aan dat gevoel kan op 2 maart!

Ik kijk uit naar een nieuwe politieke lente! Gisteren was de lente trouwens al een beetje te zien en te voelen op de hei van Heerde waar ik gisteren met mijn gezin de eerste lammetjes van dit jaar heb bewonderd...

Esmé Wiegman - Van Meppelen Scheppink

Tweede Kamerlid ChristenUnie