Dr. R.H. (Robbert) Dijkgraaf - Hoofdinhoud
Robbert Dijkgraaf (1960) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte IV i. Hij is lid van D66. Sinds 2012 was hij directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Eerder was hij daar onderzoeker. Robbert Dijkgraaf is medenaamgever van twee wiskundige concepten in de snaartheorie. Hij trad, als president van de KNAW, regelmatig op in diverse televisieprogramma's.
D66
functie(s) in de periode 2022-2024: minister
Inhoudsopgave
Robertus Henricus (Robbert)
geboorteplaats en -datum
Ridderkerk, 24 januari 1960 partij(en)
D66 (Democraten 66), vanaf januari 2022
-
-onderzoeker Physics Department, Princeton University (VS), van 1989 tot 1991
-
-onderzoeker en medewerker, Institute for Advanced Study, Princeton (VS), van 1991 tot 1992
-
-hoogleraar mathematische fyscia, Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde, Universiteit van Amsterdam, van 1 augustus 1992 tot 1 januari 2005
-
-universiteitshoogleraar mathematische fysica, Universiteit van Amsterdam, van 1 januari 2005 tot januari 2022
-
-Leon-Levy-professor, Institute for Advanced Study, Princeton (VS), van 1 juni 2012 tot januari 2022
-
-directeur Institute for Advanced Study, Princeton (VS), van 1 juni 2012 tot januari 2022
-
-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024
takenpakket (bewindspersoon)
-
-Had als minister van OCW een primaire verantwoordelijkheid voor 1. MBO, 2. Hoger Onderwijs (incl. studiefinanciering/leenstelsel), 3. Wetenschapsbeleid en wetenschappelijk onderzoek, 4. Lerarenbeleid, Emancipatie, 5. DUO, 6. Inspectie van het Onderwijs en 7. Fonds Onderzoek en Wetenschap
-
-voorzitter Raad van Toezicht Hartwig Medical Foundation, van 2015 tot 2022
-
-covoorzitter InterAcademy Council, van 2013 tot 2017
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon (beleidsmatig)-
-Kondigde in 2022 een extra investering van 5 miljard euro aan in hoger onderwijs en wetenschap en een structurele jaarlijkse verhoging van 700 miljoen.
-
-Bracht in 2023 samen met minister Van Gennip een Actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld uit. Behalve het tegengaan daarvan is het beperken van de schade van dit gedrag en geweld. Dat kan door snel te signaleren en te stoppen, slachtoffers en hun omgeving steun en hulp te bieden en direct te handelen in de richting van (vermoedelijke) plegers. Ook is er veel aandacht voor de rol van de omstander. Die moeten seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld herkennen en weten wat ze kunnen doen wanneer zij hiermee in aanraking komen.
-
-Sprak in 2023 met de VO-raad, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs en LAKS af, dat vanaf 1 januari 2023 mobieltjes en bijvoorbeeld tablets of smartwatches niet meer zijn toegestaan in de klas.
als bewindspersoon (wetgeving)
-
-Bracht in 2023 een wet (Stb. 177) tot stand tot wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek waardoor decentrale loting wordt gevoegd als selectiemethode voor opleidingen met een capaciteitsfixus in het hoger onderwijs. Hierdoor kunnen universiteiten en hogescholen per opleiding meer maatwerk toepassen bij het inrichten van selectieprocedures, en moet kansengelijkheid voor aspirant-studenten worden vergroot. (35.765)
-
-Bracht in 2023 een wet (Stb. 186) tot stand tot wijziging van de Wet Studiefinanciering waardoor de basisbeurs in het hoger onderwijs wordt heringevoerd. Tevens wordt de bijverdiengrens in het mbo afgeschaft en worden de terugbetalingsvoorwaarden in het mbo gelijkgetrokken. De aanvullende beurs wordt uitgebreid. (36.229)
-
-publiceerde met regelmaat in "De Groene Amsterdammer"
-
-Gaf live colleges aan een groot televisiepubliek via DWDD University over onderwerpen als de oerknal, zwarte gaten, licht, Einstein, het allerkleinste en symmetrie
-
-Was in 2013 wapenheraut, die de inhuldiging van koning Willem-Alexander aankondigde
uit de privésfeer
-
-Promoveerde bij prof.dr. Gerard 't Hooft, die in 1999 (mede) de Nobelprijs voor natuurkunde won
Lucas Brouwers en Patricia Veldhuis, "'Je moet zo nu en dan een sprong maken'", NRC Weekend, 12 & 13 maart 2022
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.