Geef de Voedsel en Warenautoriteit een rode telefoon!

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der MeerĀ i, gepubliceerd op woensdag 16 maart 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat staatssecretaris Bleker (EL&I, CDA) een Volksgezondheid-hotline invoert. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) moet bij het vaststellen van bijvoorbeeld giftige paling in de voedselketen een alarmprocedure kunnen starten die snel leidt tot de nodige voorzorgsmaatregelen. CDA, PvdA, GroenLinks en PvdD steunen het voorstel van de sociaal-liberaal.

Snelheid geboden

De nVWA waarschuwde in het geval van de giftige dioxinepaling al vier jaar voor de gevolgen. Het kabinet beweegt nu pas, na sterk aandringen van de Tweede Kamer en vele alarmerende berichten in de pers. Van Veldhoven: "Snelheid is vaak geboden om de gezondheid van consumenten te beschermen. Een situatie zoals deze, waarin de alarmerende brieven en rapporten van de nVWA niet tot actie hebben geleid, willen we niet nog eens meemaken. Een alarmprocedure, zeg maar een rode telefoon, moet hier verandering in brengen."

Gevaar voor volksgezondheid

Van Veldhoven: "Het gaat niet alleen om giftige paling, maar om al het eten en drinken dat een eventueel gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De Nederlandse consument moet erop kunnen vertrouwen dat ons voedsel veilig is. Wanneer daar twijfels over ontstaan, moet snel kunnen worden ingegrepen. Een rode telefoon is een goed middel hiervoor."