Grondstofprof goed voor milieu en economie

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op woensdag 6 april 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) een grondstofprofessor aanstelt, gericht op het aanpakken van grondstoffenschaarste en milieuproblematiek. Ook is het goed voor de economie. De sociaal-liberaal stelt dit woensdag in de Tweede Kamer voor.

De prof moet onderdeel worden van de grondstoffenrotonde, een virtuele rotonde die het hergebruik van materialen verhoogt, grondstoffenschaarste tegengaat en een bijdrage levert aan duurzame economische groei. Vrachtwagens rijden de rotonde op met afvalresten en verlaten de rotonde weer als bruikbare grondstoffen voor nieuwe producten.

Zoeken naar alternatieven

De grondstofprofessor moet hier een bijdrage aan leveren. Van Veldhoven: “Kennis over grondstoffen is belangrijk. Vooral over grondstoffen die snel opraken, denk maar aan lithium voor batterijen of olie. De grondstofprof kan bekijken welke materialen voor Nederland schaars en noodzakelijk zijn, zodat het bedrijfsleven en universiteiten snel aan de slag kunnen met alternatieven.”

Slimmer hergebruik

Naast een onderzoek naar grondstoffen moet de toekomstige professor zich ook richten op slimmer hergebruik van afval, zodat goud en koper bijvoorbeeld makkelijker uit afgeschreven mobieltjes gehaald kunnen worden. ''Nu wordt maar 40% van het goud uit elektronische apparaten teruggewonnen. Daar is geld te verdienen. En gebruiken we slechts één op de veertig mobieltjes opnieuw, terwijl er waardevolle materialen inzitten.”

Van Veldhoven wijst ook op het beter ontwerpen van producten, zodat bijvoorbeeld laptops weer gemakkelijk uit elkaar te halen en herbruikbaar zijn.