Flevoland, gefeliciteerd met natuuroverwinning op kabinet!

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op woensdag 11 mei 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is verheugd met het feit dat de provincie Flevoland de plannen voor het natuurgebied Oostvaarderswold tegen de wensen van het kabinet doorzet. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) maakt het met zijn bezuinigingsplannen moeilijk voor provincies door te gaan met de aanleg van zogenoemde verbindingszones voor natuur in Nederland.

Afstand van kabinet

Toch legt de coalitie in Flevoland, met onder meer CDA en VVD, het gebied tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe aan zonder steun vanuit de landelijke overheid. Maatschappelijke en particuliere partners springen nu bij. Hiermee neemt de provinciale coalitie afstand van het kabinetsstandpunt van hun partijgenoten. Van Veldhoven: "Een overwinning voor de natuur in Nederland! Ik ga er vanuit dat Bleker dit van harte toejuicht. Deze natuurontwikkeling biedt kansen voor zowel de natuur als voor lokale ondernemers en de vele omwonenden. Het zou mooi zijn als dit snel opvolging krijgt in andere provincies."

Overtuig landelijke evenknie

De Oostvaarderswold moet onderdeel worden van de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van natuurgebieden in Nederland. Bleker wil een groot gedeelte van deze natuur schrappen. "Nederland staat op het punt veel groen in te leveren. Funest voor inwoners, de natuur zelf en de economie. Ik hoop dat de VVD en CDA in Flevoland hun landelijke evenknieën kunnen overtuigen dat groen in Nederland noodzakelijk is."