Europarlement en Latijns-Amerikaanse parlementen werken samen in Eurolat - EU monitor

EU monitor
Donderdag 2 juli 2020
kalender

Europarlement en Latijns-Amerikaanse parlementen werken samen in Eurolat

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 mei 2011, 13:26.

Veiligheid en defensie, migratie, de financiële crisis en de klimaatverandering. Dit zijn enkele onderwerpen die de Europarlementariërs en de Latijns-Amerikaanse parlementsleden samen zullen bespreken tijdens de vijfde Plenaire Zitting van de Euro-Latijns-Amerikaanse Vergadering (Eurolat). Deze vergadering vindt plaats in Montevideo, Uruguay van 17 to 19 mei. De onderhandeling over een handelsovereenkomst met Mercosurlanden i (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) worden ook besproken.

Er zullen drie resoluties over verschillende aspecten van de EU-Latijns-Amerikaanse relatie besproken worden door de 3 Permanente Comités van Eurolat (namelijk handelsovereenkomsten, politieke samenwerking om veiligheid te versterken en om de strijd aan te gaan tegen drugssmokkel en hoe er voor meer banen gezorgd kan worden). Op 19 mei zal hierover gestemd worden in de Plenaire Vergadering.

Het doel van de economische onderhandelingen is om tot een vrije handelsovereenkomst te komen tussen de EU en de Mercosurlanden.

De Europese Medevoorzitter van Eurolat, Jose Ignacio Salafranca, zei: " Ik zie deze Eurolat vergadering als een wederzijdse betrokkenheid tussen 2 partijen: we zijn in staat om tot verschillende overeenkomsten te komen, zowel ten tijde van economische vooruitgang in Europa als ten tijde van de financiële crisis, wanneer onze lidstaten stagneren en Latijns-Amerikaanse landen de wereldgroei bevorderen."

Sommige EU lidstaten tonen echter hun bezorgdheid over het openstellen van de Europeese markt ten opzichte de Latijns-Amerikaanse landbouwimport in ruil voor een betere toegang tot de Mercosurmarkt. Sommigen onder hen wezen erop dat een stijging in de voedselimport kon leiden tot problemen voor veel EU producenten.

Nadere informatie: