Bleker zet schatkist op het spel met natuurbezuinigingen

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op woensdag 18 mei 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is bezorgd over de gevolgen van natuurbezuinigingen voor de schatkist. Uit een rapport over de Natura 2000 gebieden blijkt dat Nederland bij verslechtering van de natuurkwaliteit een dwangsom kan krijgen van meer dan 300.000 euro per dag. De Tweede Kamer praat vanavond over het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving en Universiteit Maastricht.

Boete Europese Hof

Volgens het rapport moest Frankrijk voor een vergelijkbare overtreding ruim 57 miljoen euro betalen. Van Veldhoven: "Natuur staat er in Nederland in veel gebieden niet goed voor. Beheer van natuur is het belangrijkste middel om kwaliteitsverlies te voorkomen, maar juist op beheer bezuinigt dit kabinet fors. Daarmee neemt Bleker bewust het risico van een flinke boete van het Europese Hof, al snel het veelvoudige van zijn 300 miljoen euro aan natuurbezuinigingen."

Dure hobby

Eurocommissaris voor Milieu Potocnik gaf al eerder aan ‘alle mogelijke stappen’ voor te bereiden als het kabinet bestaande internationale afspraken over de Haringvliet en de Hedwigepolder openbreekt. Van Veldhoven: "Het kabinet heeft in Zeeland goede sier gemaakt door te beloven bestaande internationale natuurverdragen te negeren. Daarmee verhogen ze het risico dat Nederland straks veroordeeld wordt. Het Natura 2000 rapport onderstreept nogmaals dat zo’n blunder ons land veel geld kan gaan kosten. Bezuinigen op natuur wordt zo een dure hobby."