Doen Israëlische bedrijven zaken met Iran?

Met dank overgenomen van P. (Peter) van Dalen i, gepubliceerd op maandag 30 mei 2011.
250px-Knesset_in_Jerusalem_Israel
Bron: Blog Peter van Dalen

Jeruzalem 26 mei 2011 - Deze vraag is hier vandaag “breaking news”: doen Israëlische bedrijven zaken met aardsvijand Iran? Het dagblad Haaretz kwam vanmorgen met het bericht dat ten minste 200 internationale bedrijven die in Israël actief zijn, intensieve handel drijven met Iran. Dat is hier bij wet verboden. Onder de genoemde bedrijven zijn de Israëlische elektriciteitsmaatschappij, de Israëlische luchthavenmaatschappij en een grote investeringsmaatschappij van de gebroeders Ofer.

Deze en vele andere bedrijven zouden investeren in de Iraanse energie industrie en in transportbedrijven zoals scheepvaartondernemingen. Strategisch dus uiterst gevoelige economische sectoren. Over de omvang van het bedrag waarin wordt gehandeld lopen de meningen uiteen, maar zeker is dat het om ten minste een paar honderd miljoen Euro per jaar gaat.

Vanmorgen vroeg had ik met enkele collega’s overleg met ministers uit het Israëlische kabinet. Zij verklaarden een onderzoek te starten naar deze praktijken. Kort daarna spraken we diverse leden van het Israëlische parlement, de Knesset. Dr. Nachman Shai van de oppositiepartij Kadima kondigde aan volgende week in het vragenuur aan het Kabinet de kwestie meteen aan de orde te stellen.

Grote vraag is natuurlijk: wat is hier aan de hand? Verdienen Israëlische bedrijven inderdaad kapitalen aan de handel met aardsvijand Iran? Tot nu toe blijft het gissen naar wat er echt gebeurt. Het kan zijn dat een aantal slimme juristen gaten in de wetgeving heeft ontdekt. En dat men door die gaten heen op een legale manier geld verdient aan die verboden handel. Het kan ook zijn dat de bedrijven in kwestie weliswaar in Israël werken, maar dat zij buiten Israël staan geregistreerd. Dan is die handel misschien niet verboden.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat een fors aantal bedrijven de boel gewoon oplicht en ondanks het verbod handel drijft met de islamitische republiek Iran. In Nederland kennen wij die truc ook: in de Tachtigjarige oorlog met Spanje hebben vele Hollandse kooplieden fors geld verdiend met het leveren van wapens aan de Spaanse vijand, al dan niet via tussenpersonen.

We gaan dus zeker meer horen over deze gevoelige kwestie. Misschien volgende week al bij het debat in de Knesset. Wordt vervolgd!

Peter van Dalen

Europarlementariër voor de ChristenUnie

Lid van de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers. Deze fractie is de vierde grote fractie in het Europees Parlement. Van Dalen is lid van het fractiebestuur en dat bestuur voert deze week in Israël gesprekken met ministers, parlementariërs en vertegenwoordigers van kerken en het bedrijfsleven.