Blog Mozambique en Kenia, dinsdag 23 augustus

Met dank overgenomen van Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, gepubliceerd op dinsdag 23 augustus 2011.
Blog Mozambique en Kenia, dinsdag 23 augustus
Bron: Blog Sjoera Dikkers

Hygieneles in Maputo

We worden een beetje moe, maar klagen doen we niet. De delegatie staat vroeg op om de nodige beleefdheidsbezoekjes af te leggen. Vanaf 12 uur begint het interessante deel met debat met kritische maatschappelijke organisaties. Gesprek over corruptie, over stabiliteit tegenover verandering en de rol van het westen daarin.

Het westen heeft belang bij stabiliteit en investeert maar mondjesmaat in de oppositie. Het parlement is zwak, zo horen we van iedereen. De Portugezen verlieten Mozambique pas in 1975, het land in armoede achterlatend. Na een paar jaar volgde een bloedige burgeroorlog die het land verder op achterstand heeft gezet. Tel daar een zeer slecht onderwijssysteem bij op, de HIV/Aids-epidemie, en ondervoeding van delen van de bevolking en je hebt een meer dan schrijnend beeld van een arm land dat nog een lange weg te gaan heeft.

Wat dan weer opvalt is het optimisme wat je van alle kanten hoort. Ja, veel uitdagingen, maar ook veel kansen. Dapper volk.

Nederland is als een van de weinige donoren gestopt met het geven van budgetsteun. Dat is een vorm van hulp waarbij het hulpgeld direct aan de begroting van een land wordt toegevoegd en het land zelf besluit wat er mee gebeuren moet. Op papier een volwassen vorm van hulp die in de praktijk in sommige landen corruptie in de hand werkt. Niemand wil corruptie, geen donor tolereert misstanden, maar de internationale donoren die we spraken ziet het ook als een fase waar een land doorheen moet. Op een gegeven moment zou de corruptie wel minder moeten worden. Ik word er wat cynisch van. Het westen maakt met veel geld ook wanbestuur en corruptie mogelijk. Een zure bijvangst van onze goede bedoelingen waartegen hard optreden de enige remedie is.

In de middag gaan we met PSI, een van de partners van de ambassade, de sloppenwijk in om te zien hoe de voorlichting over HIV en aids in de praktijk gaat. Erg goed om te zien. Voorlichting over condoomgebruik, mogelijkheden om je te laten testen en les over basishygiëne. Geld goed besteed zo te zien.

PSI gebruikt instrumenten van Social Marketing om mensen ander gedrag aan te leren. Ze verkopen producten die een gezonde levensstijl propaganderen en doen dat op zo’n manier dat de mensen het ook willen hebben. Het is voor de gebruikers niet gratis, maar de kosten zijn laag en de betrokkenheid groot.

In de avond een diner met de in Maputo wonende Nederlanders. Leuk om ze te ontmoeten. Veel mensen die werkzaam zijn bij een hulporganisatie, wat SNV-ers (die kom je overal tegen) en een paar ondernemers. Je hoort het van iedereen: eenmaal gegrepen door Mozambique, kom je er nooit meer los van. Ik kan me dat heel goed voorstellen.

Morgen door naar Kenia voor het tweede deel van ons werkbezoek.