Start vergaderingen Tweede Kamer

Met dank overgenomen van A. (Arie) Slob i, gepubliceerd op zaterdag 10 september 2011.

Deze week zijn de vergaderingen van de Tweede Kamer weer van start gegaan. Dat betekent het begin van een drukke periode. Als volgende week de begrotingsstukken binnen komen, barst het helemaal los. Mijn fractie heeft al veel voorwerk gedaan. Dat zal ons straks zeker helpen. Fijn om iedereen weer zo enthousiast en actief bezig te zien. Zowel de Kamerleden als al onze medewerkers. Maar ook op het (nieuwe) partijbureau in Amersfoort en op andere plekken in het land wordt er hard gewerkt.

Deze week heb ik nog gebruikt om veel gesprekken te voeren. Met collega-fractievoorzitters, in de fractie, maar ook met enkele bewindspersonen. Er zijn zoveel zaken te bespreken. Onder meer de begrotingsbehandelingen die er aan komen. Veel van de inzet is nu gericht op de Algemene Politieke Beschouwingen. Hoewel de stukken nog moeten komen, kan er wel aan het een en ander worden voorbereid. Maar ook een onderwerp als de pensioenen vraagt onze aandacht. Komende maandag weten we of het pensioenakkoord het definitief gaat halen. Hoewel ook wij nog enkele aanpassingen voorstellen, zou een volledig afschieten van het pensioenakkoord niet goed zijn. Maandag weten we meer.

Ook een onderwerp als Kunduz vroeg deze week onze aandacht. Minister Hillen deed een aantal zeer ongelukkige en ongepaste uitspraken in Vrij Nederland over deze civiele trainingsmissie. http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Hans-Hillen-Civiele-missie-Kunduz-eigenlijk-toch-militair.htm Je vraagt je af wat deze minister daar nu mee denkt te bereiken. Voor het draagvlak van de missie zijn dergelijke uitspraken  in ieder geval niet bevordelijk. Komende week zullen we hem en de minister-president daarover verder bevragen.

Deze week ook mijn portefeuilles weer opgepakt. Naast het fractievoorzitterschap heb ik onder meer Infrastructuur in mijn portefeuille. Donderdagmorgen hebben we een uitgebreid overleg met de ministers Schultz van Haegen en Opstelten gehad over verkeersveiligheid. Nederland doet het op dat punt niet slecht, maar ik maak me wel zorgen over de gevolgen van bezuinigingen voor dit onderwerp. Minister Schultz heeft overigens toegezegd dat ze samen met mij wil ingaan op de uitnodiging van de vakvereniging van ambulancechauffeurs om eens achter in de ambulance te ervaren wat het betekent dat men ook bij zgn b-ritten niet op de vluchtstrook mag rijden. Dat zal gezellig worden. ;-) Ik hoop dat het tot een heroverweging bij de minister zal zorgen van haar afwijzing van mijn verzoek om de ambulances daarvoor wel de ruimte te geven.

Vrijdag ben ik nog bij de installatie van Adriaan Hoogendoorn tot burgemeester van Oldebroek geweest. Adriaan is al jaren actief binnen de ChristenUnie (o.a. bij het WI) en maakt de overstap van gemeentesecretaris naar het burgemeesterschap. Ik heb er alle vertrouwen in. Dat geldt ook voor CdK Cornielje, die hem tijdens de installatieplechtigheid op een mooie manier toesprak. Fijn ook voor de ChristenUnie om er weer een burgemeester bij te hebben.