Hete herfst

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 14 september 2011.

Ziezo, de vakantie zit erop. Uiteindelijk moest het reces het afleggen tegen de recessie. Waardoor er tijdens de laatste vakantieweken toch nog veel tijd in Den Haag moest worden doorgebracht. De aanloop naar de Troonrede heeft alweer menig vergaderuurtje gevergd. Het Land redden is leuk, maar er gaat zoveel veel vrije tijd inzitten….

Inmiddels is de hectiek van de politiek weer in volle hevigheid losgebarsten. Het kon nog wel eens een hete herfst gaan worden. Er zullen op korte termijn ingrijpende maatregelen moeten worden genomen. Die gaan hoe dan ook pijn doen. Daarvoor zullen we niet bij iedereen de handen op elkaar zullen krijgen. Maar fors ingrijpen is nodig, nu meer dan ooit. We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Politiek is niet voor bange mensen.

Over de inhoud van de Troonrede wil ik niet uit de school klappen. Maar wij zullen ons de komende tijd flink gaan focussen op het saneren van de Overheidsuitgaven en het verhogen van het verdienvermogen van ons land. Tijdens de vorige recessie is de toenmalige regering flink op de pof gaan leven. Nauwelijks 4 jaar geleden bedroeg het overheidstekort een schamele 3 miljard. Dat is inmiddels opgelopen tot maar liefst 32 miljard. in een paar jaar tijd is het Overheidstekort geklommen van 40% naar 60%! En aan die stijging dient zo snel mogelijk een eind te komen.

En daar dreigt een nieuwe recessie overheen te komen. Een extra reden om fors in te grijpen. Dus, om in ondernemerstermen te spreken: de kosten moeten omlaag en de inkomsten moeten omhoog. We moeten minder gaan uitgeven en meer gaan verdienen. Dat zullen we samen moeten doen. Dus iedereen de broekriem aanhalen en de handen uit de mouwen steken. Er is werk aan de winkel.