Libiërs gebaat bij verlenging missie

Met dank overgenomen van F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, gepubliceerd op woensdag 28 september 2011.

Foto Flickr / Ammar Abd Rabbo

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het verlengen van de missie in Libië met drie maanden. Wij willen de mensen in Libië niet aan hun lot overlaten en onze internationale verplichtingen nakomen. Daarbij heb ik wel mijn teleurstelling geuit over de manier waarop dit besluit tot stand kwam: het kabinet had de Kamer vooraf beter moeten informeren.

In eerste instantie zat de PvdA nog met een hoop vragen over deze verlenging. Inmiddels zijn we ervan overtuigd dat een langere missie in het belang van de Libische bevolking is. Dat is voor ons altijd de belangrijkste voorwaarde geweest. We moeten de Libiërs in staat stellen om zo spoedig mogelijk een volwaardige democratie te realiseren. Daarvoor is stabiliteit en veiligheid noodzakelijk.

Dat neemt niet weg dat ik ontevreden ben over hoe het kabinet dit besluit heeft voorbereid. De Tweede Kamer kreeg pas een dag voordat het mandaat van de missie afliep bericht over de verlenging. Dat is niet de manier waarop het hoort. Daardoor is de missie enkele dagen zonder mandaat van de Kamer voortgezet, iets wat juist voorkomen moet worden doordat in een zogeheten Artikel-100-procedure de nadrukkelijk instemming van de Kamer wordt afgekaart. Ook voor deze missie geldt dat we te maken hebben met een gewelddadig conflict, waarbij mensen gevaar lopen en we een weloverwogen besluit moeten maken.

De minister beloofde me bij het debat dat hij dit in de toekomst beter gaat aanpakken.