Richtlijn 1991/672 - Onderlinge erkenning van de nationale vaarbewijzen voor het besturen van schepen in het goederen- en personenvervoer over de binnenwateren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn was geldig tot 17 januari 2022 en moest uiterlijk op 1 januari 1993 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn 91/672/EEG van de Raad van 16 december 1991 inzake de wederzijdse erkenning van de nationale vaarbewijzen voor het besturen van schepen in het goederen- en personenvervoer over de binnenwateren

officiële Engelstalige titel

Council Directive 91/672/EEC of 16 December 1991 on the reciprocal recognition of national boatmasters' certificates for the carriage of goods and passengers by inland waterway
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 1991/672
Origineel voorstel COM(1988)171
Celex-nummer i 31991L0672

3.

Key dates

Document 16-12-1991
Bekendmaking in Publicatieblad 31-12-1991; Special edition in Slovak: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Romanian: Chapter 06 Volume 002,Special edition in Estonian: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Polish: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Slovenian: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Croatian: Chapter 06 Volume 012,Special edition in Bulgarian: Chapter 06 Volume 002,Special edition in Latvian: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Swedish: Chapter 07 Volume 004,Special edition in Finnish: Chapter 07 Volume 004,Special edition in Lithuanian: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Czech: Chapter 06 Volume 001,Special edition in Hungarian: Chapter 06 Volume 001,OJ L 373, 31.12.1991,Special edition in Maltese: Chapter 06 Volume 001
Einde geldigheid 17-01-2022; opgeheven door 32017L2397
Omzetting 01-01-1993; ten laatste zie art. 6

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

31991L0672

Richtlijn 91/672/EEG van de Raad van 16 december 1991 inzake de wederzijdse erkenning van de nationale vaarbewijzen voor het besturen van schepen in het goederen- en personenvervoer over de binnenwateren

Publicatieblad Nr. L 373 van 31/12/1991 blz. 0029 - 0032

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 7 Deel 4 blz. 0060

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 7 Deel 4 blz. 0060

RICHTLIJN VAN DE RAAD van 16 december 1991 inzake de wederzijdse erkenning van de nationale vaarbewijzen voor het besturen van schepen in het goederen- en personenvervoer over de binnenwateren (91/672/EEG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 75,

Gezien het voorstel van de Commissie (1),

Gezien het advies van het Europese Parlement (2),

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité (3),

Overwegende dat dient te worden gestreefd naar de invoering van gemeenschappelijke bepalingen betreffende het besturen van schepen op de binnenwateren van de Gemeenschap;

Overwegende dat het, ter bevordering van de vrije vaart op de binnenwateren van de Gemeenschap, aan te bevelen is, als eerste maatregel over te gaan tot de wederzijdse erkenning van de nationale vaarbewijzen voor het besturen van schepen in het goederen- en personenvervoer over de binnenwateren;

Overwegende dat het voor de vaart op bepaalde binnenwateren nodig kan zijn aan aanvullende eisen te voldoen inzake bekendheid met de plaatselijke situatie,

HEEFT DE VOLGENDE RICHLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Voor de toepassing van deze richtlijn worden de in bijlage I vermelde nationale vaarbewijzen voor het besturen van schepen in het goederen- en personenvervoer over de binnenwateren, als volgt ingedeeld:

Groep A:Vaarbewijzen, geldig op de in bijlage II vermelde maritieme waterwegen.

Groep B:Vaarbewijzen, geldig op de overige waterwegen van de Gemeenschap, met uitzondering van de Rijn, de Lek en de Waal.

Artikel 2

Behoudens artikel 3, lid 5, is het overeenkomstig de Herziene Rijnvaartakte afgegeven Rijnschipperspatent op alle waterwegen van de Gemeenschap geldig.

Artikel 3

  • 1. 
    Vaarbewijzen waarvan de geldigheidsduur niet is verstreken en die tot groep A van bijlage I behoren, worden door iedere Lid-Staat als geldig erkend voor de vaart op de in bijlage II vermelde maritieme waterwegen, als had die Lid-Staat zelf het vaarbewijs afgegeven.
  • 2. 
    De Lid-Staten erkennen wederzijds de vaarbewijzen waarvan de geldigheidsduur niet is verstreken en die tot groep B van bijlage I behoren, als geldig voor de vaart op hun binnenwateren, met uitzondering van de binnenwateren waarop het Rijnschipperspatent vereist is of die opgenomen zijn in bijlage II, als hadden zij zelf het vaarbewijs afgegeven.
  • 3. 
    De erkenning door een Lid-Staat van een vaarbewijs dat tot groep A of groep B van bijlage I behoort, kan worden onderworpen aan dezelfde voorwaarden inzake minimumleeftijd als die welke in die Lid-Staat worden vereist voor de afgifte van een vaarbewijs dat tot dezelfde groep behoort.
  • 4. 
    De erkenning van een vaarbewijs door een Lid-Staat kan beperkt zijn tot dezelfde categorieën van schepen waarvoor dit vaarbewijs geldig is in de Lid-Staat van afgifte.
  • 5. 
    Behoudens raadpleging van de Commissie en de andere Lid-Staten kan een Lid-Staat verlangen dat schippers uit andere Lid-Staten voor de vaart op bepaalde waterwegen, met uitzondering van de in bijlage II vermelde maritieme waterwegen, aan aanvullende eisen voldoen inzake bekendheid met de plaatselijke situatie, die gelijkwaardig zijn aan die welke aan de eigen schippers worden gesteld.
  • 6. 
    Deze richtlijn belet niet dat een Lid-Staat aanvullende kennis voorschrijft voor het besturen van schepen die op zijn grondgebied gevaarlijke stoffen vervoeren.

De Lid-Staten erkennen het volgens de voorschriften van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.