Besluit 2000/820 - Europese Politieacademie (EPA)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig van 1 januari 2001 tot 31 december 2005 en moest uiterlijk op 23 december 2000 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit van de Raad van 22 december 2000 tot oprichting van de Europese Politieacademie (EPA)

officiële Engelstalige titel

Council Decision of 22 December 2000 establishing a European Police College (CEPOL)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2000/820
Origineel voorstel JAI(2000)11
Celex-nummer i 32000D0820

3.

Key dates

Document 22-12-2000
Bekendmaking in Publicatieblad 30-12-2000; Special edition in Latvian: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Slovak: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Czech: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Maltese: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Polish: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Slovenian: Chapter 19 Volume 004,OJ L 336, 30.12.2000,Special edition in Estonian: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Lithuanian: Chapter 19 Volume 004,Special edition in Hungarian: Chapter 19 Volume 004
Inwerkingtreding 23-12-2000; van kracht zie art 10
01-01-2001; Toepassing zie art 10
Einde geldigheid 31-12-2005; opgeheven door 32005D0681

4.

Wettekst

30.12.2000   

NL

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

L 336/1

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 22 december 2000

tot oprichting van de Europese Politieacademie (EPA)

(2000/820/JBZ)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, met name op artikel 30, lid 1, onder c), en artikel 34, lid 2, onder c),

Gezien het initiatief van de Portugese Republiek (1),

Gezien het advies van het Europees Parlement (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Europese Raad is tijdens zijn bijeenkomst in Tampere op 15 en 16 oktober 1999 overeengekomen dat er een Europese Politieacademie (EPA) dient te worden opgericht voor de opleiding van hoge leidinggevende functionarissen van de politiediensten, waarbij deze laatste term moet worden opgevat in de zin van „Law Enforcement Officers” (Wetshandhavingsfunctionarissen), als bedoeld in zijn punt 47 van de conclusies van het voorzitterschap.

 

(2)

De Europese Raad van Tampere is overeengekomen dat de EPA in eerste instantie een netwerk moet zijn van de bestaande nationale opleidingsinstituten, zonder dat dit een beletsel vormt voor de oprichting van een permanente instelling in een later stadium.

 

(3)

Er bestaan reeds nationale, Europese en internationale organisaties en organen die bevoegd zijn op het gebied van de politieopleiding en waarmee de EPA zou moeten kunnen samenwerken bij de uitvoering van haar taken.

 

(4)

Het is wenselijk om spoedig betrekkingen te ontwikkelen tussen de EPA en de nationale opleidingsinstituten van de kandidaat-lidstaten waarmee de Europese Unie toetredingsonderhandelingen voert en van IJsland en Noorwegen, zodat de activiteiten van de EPA voor deze instituten toegankelijk kunnen worden gemaakt.

 

(5)

De Europese Unie is op dit terrein actief geweest, met name met de aanneming en uitvoering van programma's in het kader van Titel VI van het Verdrag, zoals het OISIN- (3) en het Falcone-programma (4).

 

(6)

De EPA dient haar taken geleidelijk aan uit te voeren in het licht van de in de jaarlijkse werkprogramma's omschreven doelstellingen en rekening houdend met de beschikbare middelen.

 

(7)

Dit besluit dient na drie jaar te worden herzien met het oog op een besluit over een uitbreiding van de taken van de EPA en over wijzigingen in haar institutionele structuur,

BESLUIT:

TITEL I

Organisatie

Artikel 1

  • 1. 
    Er wordt een Europese Politieacademie (EPA) opgericht.
  • 2. 
    Onverminderd de eventuele, in artikel 9 aanbevolen, toekomstige ontwikkelingen krijgt de EPA de vorm van een netwerk dat tot stand komt door koppeling van de nationale opleidingsinstituten voor hoge leidinggevende politiefunctionarissen van de lidstaten, die daartoe nauw samenwerken.
  • 3. 
    De taak van de EPA bestaat in het uitvoeren van de programma's en initiatieven die door de Raad van Bestuur worden vastgesteld.

Artikel 2

  • 1. 
    De directeuren van de nationale opleidingsinstituten voor hoge leidinggevende politiefunctionarissen vormen de Raad van Bestuur van de EPA. Wanneer uit één lidstaat verscheidene directeuren afkomstig zijn, vormen zij een delegatie.
  • 2. 
    De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de directeur van een nationaal opleidingsinstituut van de lidstaat die het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt. De Raad van Bestuur komt ten minste eenmaal per voorzitterschap bijeen. Hij stelt met eenparigheid van stemmen zijn reglement van orde vast.
  • 3. 
    In de Raad van Bestuur beschikt elke delegatie over één stem.

Vertegenwoordigers van het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie, van de Commissie en van Europol, worden uitgenodigd om de bijeenkomsten als waarnemer bij te wonen; zij nemen evenwel niet aan de stemming deel. De leden van de Raad van Bestuur kunnen zich laten...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.