Verordening 2007/509 - Meerjarenplan voor de duurzame exploitatie van het tongbestand in het westelijk Kanaal

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 31 mei 2007 tot 25 maart 2019.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 509/2007 van de Raad van 7 mei 2007 tot vaststelling van een meerjarenplan voor de duurzame exploitatie van het tongbestand in het westelijk Kanaal

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 509/2007 of 7 May 2007 establishing a multi-annual plan for the sustainable exploitation of the stock of sole in the Western Channel
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2007/509
Origineel voorstel COM(2003)819 NLEN
Celex-nummer i 32007R0509

3.

Key dates

Document 07-05-2007
Bekendmaking in Publicatieblad 11-05-2007; OJ L 122, 11.5.2007,Special edition in Croatian: Chapter 04 Volume 009
Inwerkingtreding 31-05-2007; in werking datum publicatie + 20 zie art 14
Einde geldigheid 25-03-2019; opgeheven door 32019R0472

4.

Wettekst

11.5.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 122/7

 

VERORDENING (EG) Nr. 509/2007 VAN DE RAAD

van 7 mei 2007

tot vaststelling van een meerjarenplan voor de duurzame exploitatie van het tongbestand in het westelijk Kanaal

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met name op artikel 37,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Volgens recent wetenschappelijk advies van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) is het tongbestand in de ICES-sector VIIe als gevolg van visserijsterfte zodanig uitgedund dat het normale herstel van het bestand door voortplanting in het gedrang komt en dat het betrokken bestand bijgevolg dreigt in te storten.

 

(2)

Er moeten maatregelen worden getroffen om een meerjarenplan voor het visserijbeheer van het tongbestand in het westelijk Kanaal vast te stellen.

 

(3)

Doel van het plan is ervoor te zorgen dat het tongbestand in het westelijk Kanaal op een in economisch, ecologisch en sociaal opzicht duurzame manier wordt geëxploiteerd.

 

(4)

Verordening (EG) nr. 2371/2002 van 20 december 2002 van de Raad inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid (2) vereist onder meer dat de Gemeenschap om dit doel te verwezenlijken de voorzorgsaanpak toepast door maatregelen te nemen om de bestanden te beschermen en in stand te houden, voor een duurzame exploitatie van die bestanden te zorgen en het effect van visserijactiviteiten op mariene ecosystemen zo gering mogelijk te houden. De Gemeenschap streeft naar een geleidelijke tenuitvoerlegging van een op het ecosysteem gebaseerde aanpak van het visserijbeheer en draagt bij tot doelmatige visserijactiviteiten binnen een economisch levensvatbare en concurrerende visserijsector, daarbij zorgend voor een redelijke levensstandaard en rekening houdend met de belangen van de consumenten.

 

(5)

Om dit doel te bereiken moet het tongbestand in het westelijk Kanaal binnen veilige biologische grenzen worden gebracht middels terugdringing van de visserijsterfte, en zodanig worden beheerd dat de reproductiecapaciteit van het bestand volledig behouden blijft en een hoge opbrengst voor de lange termijn verzekerd is.

 

(6)

Het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij heeft in zijn advies gesteld dat 0,27 een visserijsterfte is die overeenkomt met een hoge opbrengst voor de lange termijn en een laag risico op aantasting van het productiepotentieel van het bestand.

 

(7)

Een dergelijke beheersing van de visserijsterfte kan worden bereikt door middel van een adequate methode om de hoogte van de totaal toegestane vangsten (TAC’s) te bepalen en een systeem waarmee de op deze bestanden uitgeoefende visserijinspanningen zodanig worden beperkt dat het onwaarschijnlijk is dat de TAC’s worden overschreden.

 

(8)

Er zijn, in aanvulling op de maatregelen vervat in Verordening (EEG) nr. 2847/93 van de Raad van 12 oktober 1993 tot invoering van een controleregeling voor het gemeenschappelijk visserijbeleid (3), controlemaatregelen nodig om de naleving van de in deze verordening vervatte maatregelen te garanderen.

 

(9)

In het eerste stadium, in 2007, 2008 en 2009, wordt het meerjarenplan geacht een herstelplan te zijn, en vervolgens een beheersplan in de zin van de artikelen 5 en 6 van Verordening (EG) nr. 2371/2002,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

HOOFDSTUK I

ONDERWERP EN DOELEN

Artikel 1

Onderwerp

  • 1. 
    Bij deze verordening wordt een meerjarenplan vastgesteld voor de duurzame exploitatie van het tongbestand in het westelijk Kanaal (hierna „tong uit het...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.