Verordening 2007/676 - Beheersplan voor de bevissing van de schol- en tongbestanden in de Noordzee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 4 juli 2007 tot 4 augustus 2018.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 676/2007 van de Raad van 11 juni 2007 tot vaststelling van een beheersplan voor de bevissing van de schol- en tongbestanden in de Noordzee

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 676/2007 of 11 June 2007 establishing a multiannual plan for fisheries exploiting stocks of plaice and sole in the North Sea
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2007/676
Origineel voorstel COM(2005)714
Celex-nummer i 32007R0676

3.

Key dates

Document 11-06-2007
Bekendmaking in Publicatieblad 19-06-2007; Special edition in Croatian: Chapter 04 Volume 003,OJ L 157, 19.6.2007
Inwerkingtreding 04-07-2007; in werking datum publicatie + 20 zie art 20
Einde geldigheid 04-08-2018; opgeheven door 32018R0973

4.

Wettekst

19.6.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 157/1

 

VERORDENING (EG) Nr. 676/2007 VAN DE RAAD

van 11 juni 2007

tot vaststelling van een beheersplan voor de bevissing van de schol- en tongbestanden in de Noordzee

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 37,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Uit recent wetenschappelijk advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES) blijkt dat de visserijsterfte bij de schol- en tongbestanden in de Noordzee hoger ligt dan het niveau dat volgens de ICES in overeenstemming is met de voorzorgsaanpak, en dat de bestanden gevaar lopen onduurzaam te worden bevist.

 

(2)

Een advies van een comité van deskundigen dat de meerjarige beheersstrategieën heeft onderzocht, geeft aan dat in de tongvisserij de hoogste opbrengst kan worden gehaald bij een visserijsterfte van 0,2 in de leeftijdsklassen twee tot en met zes jaar.

 

(3)

Volgens het advies van het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) bedraagt de met de voorzorgsaanpak overeenstemmende biomassa voor het scholbestand in de Noordzee 230 000 ton, wordt in de scholvisserij in de Noordzee de hoogste opbrengst op de lange termijn gehaald bij een visserijsterfte van 0,3 en bedraagt de met de voorzorgsaanpak overeenstemmende biomassa voor het tongbestand in de Noordzee 35 000 ton.

 

(4)

Er dienen maatregelen te worden genomen tot vaststelling van een meerjarig beheersplan voor de bevissing van de schol- en tongbestanden in de Noordzee. Maatregelen die betrekking hebben op het scholbestand in de Noordzee dienen in overleg met Noorwegen vastgesteld te worden.

 

(5)

Doel van het plan is om er in een eerste fase voor te zorgen dat de schol- en tongbestanden in de Noordzee binnen veilige biologische grenzen worden gebracht, en dat zij in een tweede fase, nadat de Raad zich naar behoren op de toe te passen methoden heeft beraden, worden bevist op basis van het beginsel van de maximale duurzame opbrengst en overeenkomstig duurzame economische, milieu- en sociale voorwaarden.

 

(6)

Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad van 20 december 2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid (2) vereist onder meer dat de Gemeenschap, om deze doelstelling te verwezenlijken, de voorzorgsaanpak toepast door maatregelen te nemen om de bestanden te beschermen en in stand te houden, voor een duurzame exploitatie van die bestanden te zorgen en het effect van visserijactiviteiten op mariene ecosystemen zo gering mogelijk te houden.

 

(7)

Deze verordening dient te streven naar een geleidelijke uitvoering van een op het ecosysteem gebaseerde aanpak van het visserijbeheer, en bij te dragen tot doelmatige visserijactiviteiten binnen een economisch levensvatbare en concurrerende visserijsector, daarbij zorgend voor een redelijke levensstandaard voor degenen die van de schol- en tongvisserij in de Noordzee afhankelijk zijn, en rekening houdend met de belangen van de consumenten. Het beleid van de Gemeenschap stoelt ten dele op het beleid dat door de betrokken regionale adviesraad wordt aanbevolen. Een groot deel van de schol in de Noordzee wordt gevangen samen met tong. Het beheer van de scholvisserij kan bijgevolg niet worden losgekoppeld van dat van de tongvisserij.

 

(8)

Bij de opstelling van het meerjarenplan dient dan ook rekening te worden gehouden met het feit dat de hoge visserijsterfte voor schol in hoge mate te wijten is aan de grote overboord gezette hoeveelheden schol die zijn gevangen bij de op tong gerichte boomkorvisserij met netten met een...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.