Besluit 2008/114 - Statuten voor het Voorzieningsagentschap van Euratom

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 15 februari 2008 gepubliceerd en is op 6 maart 2008 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2008/114/EG,Euratom: Besluit van de Raad van 12 februari 2008 tot vaststelling van statuten voor het Voorzieningsagentschap van Euratom

officiële Engelstalige titel

2008/114/EC,Euratom: Council Decision of 12 February 2008 establishing Statutes for the Euratom Supply Agency
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2008/114
Origineel voorstel COM(2007)119 NLEN
Celex-nummer i 32008D0114

3.

Key dates

Document 12-02-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 15-02-2008; Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 017,OJ L 41, 15.2.2008
Inwerkingtreding 06-03-2008; in werking datum publicatie + 20 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

15.2.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 41/15

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 12 februari 2008

tot vaststelling van statuten voor het Voorzieningsagentschap van Euratom

(2008/114/EG, Euratom)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, inzonderheid op artikel 54, tweede alinea,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Titel II, hoofdstuk 6 van het Verdrag voorziet in de oprichting van een Voorzieningsagentschap van Euratom (hierna „het Agentschap”) dat tot taak en verplichting heeft een geregelde en billijke voorziening van nucleair materiaal voor de gebruikers in de Europese Unie te waarborgen. De statuten van het Agentschap zijn aangenomen op 6 november 1958 (2). Rekening houdend met de toename van het aantal lidstaten van de Europese Unie, alsmede met de noodzaak om voor het Agentschap moderne financiële voorschriften te hanteren en de zetel ervan vast te stellen, moeten deze statuten worden ingetrokken en vervangen.

 

(2)

De nieuwe statuten moeten financiële voorschriften bevatten die in overeenstemming zijn met Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (3). Overeenkomstig artikel 183 van het Verdrag zal tegelijkertijd het nieuwe financieel reglement voor het Agentschap worden vastgesteld. Het kapitaal van het Agentschap en de mogelijkheid om overeenkomstig het Verdrag een heffing op transacties op te leggen, moeten worden gehandhaafd.

 

(3)

De nieuwe statuten van het Agentschap moeten aangepast zijn aan de situatie van een uitgebreide Europese Unie. Met name moet de omvang van het Raadgevend Comité van het Agentschap worden gewijzigd teneinde de functionering en efficiëntie ervan te verbeteren,

BESLUIT:

Artikel 1

De in de bijlage opgenomen statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom worden aangenomen.

Artikel 2

De statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom van 6 november 1958 worden ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit wordt van kracht op de twintigste dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 12 februari 2008.

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    BAJUK
 

  • (1) 
    Advies van 13 november 2007 (nog niet in het PB bekendgemaakt).
 

BIJLAGE

STATUTEN VAN HET VOORZIENINGSAGENTSCHAP VAN EURATOM

HOOFDSTUK I

INTERNE STRUCTUUR EN FUNCTIONERING

Artikel 1

Doel en taken

  • 1. 
    Het Voorzieningsagentschap van Euratom (hierna „het Agentschap”) heeft tot doel de hem bij het Euratom-Verdrag opgedragen taken te verrichten, in overeenstemming met de doelstellingen in Titel II, hoofdstuk 6 van het Verdrag.

Daartoe zal het Agentschap onder meer:

 

de Gemeenschap voorzien van deskundigheid, informatie en advies over onderwerpen die verband houden met de werking van de handel in nucleair materiaal en nucleaire diensten;

 

de markt volgen door de tendensen die van invloed kunnen zijn op de continuïteit van de voorziening van nucleair materiaal en nucleaire diensten aan de Europese Unie, te observeren en nader te omschrijven;

 

advies inwinnen bij, steun vragen van en in nauwe samenwerking handelen met het overeenkomstig artikel 11 opgerichte Raadgevend Comité (hierna „het Comité”).

  • 2. 
    Het Agentschap kan ook een voorraad nucleair materiaal aanleggen, in overeenstemming met de artikelen 62 en 72 van het Verdrag.

Artikel...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.