Besluit 2008/234 - Europees Raadgevend Comité voor de statistiek

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 15 maart 2008 gepubliceerd en is op 15 juni 2008 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit nr. 234/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2008 tot oprichting van een Europees Raadgevend Comité voor de statistiek en tot intrekking van Besluit 91/116/EEG van de Raad

officiële Engelstalige titel

Decision No 234/2008/EC of the European Parliament and of the Concil of 11 March 2008 establishing the European Statistical Advisory Committee and repealing Council Decision 91/116/EEC
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2008/234
Origineel voorstel COM(2006)653 NLEN
Celex-nummer i 32008D0234

3.

Key dates

Document 11-03-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 15-03-2008; PB L 73 p. 13-16
Inwerkingtreding 15-06-2008; in werking zie art 11
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

15.3.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 73/13

 

BESLUIT Nr. 234/2008/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 11 maart 2008

tot oprichting van een Europees Raadgevend Comité voor de statistiek en tot intrekking van Besluit 91/116/EEG van de Raad

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Raadpleging van gebruikers, producenten en verstrekkers van statistische informatie is essentieel voor de voorbereiding en ontwikkeling van communautair beleid inzake statistische informatie.

 

(2)

Het Europees Raadgevend Comité voor statistische informatie op economisch en sociaal gebied, dat is opgericht bij Besluit 91/116/EEG van de Raad (3), staat de Raad en de Commissie bij in de coördinatie van de doelstellingen van het communautaire beleid inzake statistische informatie, rekening houdend met de gebruikersbehoeften en de door de informatieverstrekkers en -producenten te dragen kosten.

 

(3)

Het Europees Raadgevend Comité voor statistische informatie op economisch en sociaal gebied heeft weliswaar zijn nut bewezen, maar door de veranderingen die in de Gemeenschap hebben plaatsgehad, en met name de uitbreiding tot 27 lidstaten, zijn er wijzigingen nodig wat de rol, het mandaat, de samenstelling en de procedures van het comité betreft. Omwille van de duidelijkheid moet dat comité worden vervangen door een nieuw Europees Raadgevend Comité voor de statistiek (hierna „het Comité” te noemen).

 

(4)

Het Comité moet bijdragen aan een nauwe samenwerking bij de programmaplanning, ten einde het bestuur van het Europees statistisch systeem en de kwaliteit van de communautaire statistieken te verbeteren. Hiervoor moet de nauwe samenwerking worden voortgezet met het Comité statistisch programma, ingesteld bij Besluit 89/382/EEG, Euratom van de Raad (4), en met het Comité voor monetaire, financiële en betalingsbalansstatistiek, ingesteld bij Besluit 91/115/EEG van de Raad (5).

 

(5)

Er moet een balans worden bereikt tussen de noodzakelijke vermindering van het aantal leden zodat het Comité efficiënt in een uitgebreide Gemeenschap kan werken en de noodzaak dat alle belanghebbenden bij de communautaire statistieken worden vertegenwoordigd, zoals verzocht in de conclusies van 8 november 2005 van de Raad.

 

(6)

Teneinde te voldoen aan de doelstellingen ter zake van een betere beoordeling en afweging van de kosten en baten van de communautaire statistische behoeften en een evenwichtigere verdeling en vermindering van de lasten van de communautaire statistiekwetgeving om zo beter in te spelen op de toenemende vraag, moet het Comité een grotere rol spelen bij de voorbereiding en uitvoering van het communautaire statistische programma.

 

(7)

Het Comité moet fungeren als kanaal voor advies van gebruikers, verstrekkers en producenten van statistische informatie over de doelstellingen van het communautaire beleid inzake statistische informatie.

 

(8)

Besluit 91/116/EEG moet derhalve worden ingetrokken,

BESLUITEN:

Artikel 1

Europees Raadgevend Comité voor de statistiek

  • 1. 
    Hierbij wordt het Europees Raadgevend Comité voor de statistiek (hierna „het Comité” te noemen) ingesteld.
  • 2. 
    Het Comité staat het Europees Parlement, de Raad en de Commissie bij door te zorgen dat er bij de coördinatie van de strategische doelen en prioriteiten van het communautaire beleid inzake statistische informatie rekening wordt...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.