Verordening 2009/46 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 2182/2004 betreffende op euromunten lijkende medailles en penningen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 22 januari 2009 gepubliceerd en is op 9 februari 2009 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 46/2009 van de Raad van 18 december 2008 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2182/2004 betreffende op euromunten lijkende medailles en penningen

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 46/2009 of 18 December 2008 amending Regulation (EC) No 2182/2004 concerning medals and tokens similar to euro coins
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2009/46
Origineel voorstel COM(2008)514 NLEN
Celex-nummer i 32009R0046

3.

Key dates

Document 18-12-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 22-01-2009; OJ L 17, 22.1.2009,Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 003
Inwerkingtreding 09-02-2009; in werking datum publicatie + 20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.1.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 17/5

 

VERORDENING (EG) Nr. 46/2009 VAN DE RAAD

van 18 december 2008

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2182/2004 betreffende op euromunten lijkende medailles en penningen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 123, lid 4, derde zin,

Gezien het voorstel van de Commissie,

gezien het advies van de Europese Centrale Bank (1),

gezien het advies van het Europees Parlement,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 2182/2004 van de Raad (2) verbiedt deze op euromunten lijkende medailles en penningen. Ervaring die is opgedaan bij de tenuitvoerlegging van het verbod van op euromunten lijkende medailles en penningen wijst uit dat de beschermende bepalingen moeten worden verduidelijkt en dat het besluitvormingsproces doorzichtiger moet worden gemaakt.

 

(2)

Het publiek zou kunnen menen dat bepaalde medailles en penningen de status van wettig betaalmiddel hebben: niet alleen wanneer deze wat betreft ontwerp lijken op euromunten, maar ook wanneer specifieke delen van een ontwerp zijn overgenomen. Specifieke elementen van het ontwerp op officiële euromunten mogen niet worden gereproduceerd in de vorm waarin zij op euromunten worden weergegeven. Verder mogen symbolen die de soevereiniteit van de lidstaat van uitgifte uitdrukken niet worden gereproduceerd op medailles en penningen in de vorm waarin zij op euromunten worden weergegeven.

 

(3)

De Commissie raadpleegt de deskundigen op het gebied van valsemunterij, die worden bedoeld in Besluit 2005/37/EG van de Commissie van 29 oktober 2004 tot oprichting van het Europees Technisch en Wetenschappelijk Centrum (ETWC) en tot coördinatie van de technische maatregelen ter bescherming van de euromunten tegen namaak (3), en deelt vervolgens mee of de in Verordening (EG) nr. 2182/2004 vervatte beschermende maatregelen in acht genomen zijn en of een metalen voorwerp een medaille/penning is.

 

(4)

De specifieke criteria die de Commissie hanteert om conformiteit met de beschermende maatregelen vast te stellen, dienen te worden verduidelijkt en vastgelegd.

 

(5)

Het risico dat een medaille of penning met daarop de vermelding „euro”, „eurocent” of het euroteken wordt aangezien voor een wettig betaalmiddel, is groter wanneer op deze medaille of penning ook een nominale waarde is vermeld. Derhalve zou in dergelijke gevallen op de voorzijde of de keerzijde van de medaille of penning in kwestie de vermelding „geen wettig betaalmiddel” moeten worden aangebracht.

 

(6)

Verordening (EG) nr. 2182/2004 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Wijzigingen

Verordening (EG) nr. 2182/2004 wordt als volgt gewijzigd:

 

1.

Artikel 2 komt als volgt te luiden:

„Artikel 2

Beschermende bepalingen

  • 1. 
    Onverminderd de artikelen 3 en 4 is het in de volgende gevallen verboden medailles en penningen te produceren of te verkopen, alsmede in te voeren of te verdelen voor verkoop of andere commerciële doeleinden:
 

a)

wanneer zij de vermelding „euro” of „eurocent” of het euroteken dragen;

 

b)

wanneer de afmetingen binnen de referentieband liggen, of

 

c)

wanneer een ontwerp op medailles en penningen gelijkenis vertoont met:

 

i)

een ontwerp, of delen daarvan, voor euromunten, waaronder met name de vermelding „euro” of „eurocent”, de twaalf sterren van de Europese Unie, de geografische voorstelling en de cijfers, zoals deze worden weergegeven op euromunten;

 

ii)

symbolen die staan voor de nationale soevereiniteit van de lidstaten, zoals afgebeeld op euromunten, waaronder met name de beeltenis van het staatshoofd, het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.