Besluit 2009/102 - Financiële middellangetermijnbijstand van de EG aan Hongarije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 februari 2009 gepubliceerd en moest uiterlijk op 5 november 2008 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/102/EG: Beschikking van de Raad van 4 november 2008 tot verlening van financiële middellangetermijnbijstand van de Gemeenschap aan Hongarije

officiële Engelstalige titel

2009/102/EC: Council Decision of 4 November 2008 providing Community medium-term financial assistance for Hungary
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2009/102
Origineel voorstel COM(2008)716 NLEN
Celex-nummer i 32009D0102

3.

Key dates

Document 04-11-2008; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 06-02-2009; PB L 37 p. 5-6
Inwerkingtreding 05-11-2008; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 05-11-2008

4.

Wettekst

6.2.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 37/5

 

BESCHIKKING VAN DE RAAD

van 4 november 2008

tot verlening van financiële middellangetermijnbijstand van de Gemeenschap aan Hongarije

(2009/102/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 332/2002 van de Raad van 18 februari 2002 houdende instelling van een mechanisme voor financiële ondersteuning op middellange termijn van de betalingsbalansen van de lidstaten (1), en met name op artikel 3, lid 2,

Gezien de aanbeveling van de Commissie, na raadpleging van het Economisch en Financieel Comité (EFC),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Beschikking 2009/103/EG van de Raad (2) is Hongarije wederzijdse bijstand toegekend.

 

(2)

Ondanks de verwachte verbetering van de lopende rekening, wordt de Hongaarse externe financieringsbehoefte voor 2008 en 2009 geraamd op 20 miljard EUR omdat de financiële en de kapitaalrekening gezien de recente ontwikkelingen op de financiële markt fors zouden kunnen verslechteren, nu er sprake is van een versnelde netto-uitstroom van portefeuillebeleggingen.

 

(3)

De Gemeenschap moet Hongarije tot 6,5 miljard EUR steun verlenen in het kader van het mechanisme voor financiële ondersteuning op middellange termijn van de betalings-balansen van de lidstaten dat is ingesteld bij Verordening (EG) nr. 332/2002. Deze bijstand moet worden gecombineerd met een lening van 10,5 miljard STR (rond de 12,5 miljard EUR), die het Internationale Monetaire Fonds verstrekt in het kader van een stand-byregeling, die naar verwachting op 6 november 2008 zal worden goedgekeurd. De Wereldbank heeft Hongarije eveneens een lening van 1 miljard EUR toegezegd.

 

(4)

De bijstand moet onder beheer komen te staan van de Commissie die met de Hongaarse autoriteiten, na raadpleging van het EFC, de concrete economische beleidsvoorwaarden overeenkomt die aan de bijstand worden verbonden. Deze voorwaarden moeten in een memorandum van overeenstemming worden vastgelegd. De Commissie moet de nadere financiële voorwaarden in de leningovereenkomst vastleggen.

 

(5)

De bijstand moet worden verleend om de betalingsbalans van Hongarije te steunen en daarmee bij te dragen aan het welslagen van het economische beleidsprogramma van de regering onder de huidige economische en financiële omstandigheden,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    De Gemeenschap stelt Hongarije een middellangetermijnlening van maximaal 6,5 miljard EUR met een maximale gemiddelde looptijd van vijf jaar ter beschikking.
  • 2. 
    De financiële bijstand van de Gemeenschap wordt gedurende een periode van twee jaar beschikbaar gesteld, en wel met ingang van de eerste dag na de inwerkingtreding van deze beschikking.

Artikel 2

  • 1. 
    De Commissie zal de bijstand beheren op een wijze die aansluit bij de toezeggingen van Hongarije en bij de aanbevelingen van de Raad, met name die in het kader van de uitvoering van het nationaal hervormingsprogramma en in het kader van het convergentie-programma en de buitensporigtekortprocedure.
  • 2. 
    De Commissie komt met de autoriteiten van Hongarije, na raadpleging van het EFC, de concrete economische beleidsvoorwaarden overeen die overeenkomstig artikel 3, lid 4, aan de financiële bijstand worden verbonden. Deze voorwaarden worden vastgelegd in een memorandum van overeenstemming dat aansluit bij de toezeggingen en aanbevelingen als bedoeld in lid 1 van dit artikel. De Commissie legt de nadere financiële voorwaarden in de leningovereenkomst vast.
  • 3. 
    De Commissie gaat in samenwerking met het EFC op gezette tijden na of voldaan wordt aan de economische beleidsvoorwaarden die aan de bijstand verbonden zijn. De Commissie houdt het EFC op de hoogte van een eventuele...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.