Verordening 2009/1216 - Handelsregeling voor bepaalde, door verwerking van landbouwproducten verkregen goederen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 4 januari 2010 tot 8 juni 2014.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 1216/2009 van de Raad van 30 november 2009 tot vaststelling van de handelsregeling voor bepaalde, door verwerking van landbouwproducten verkregen goederen (gecodificeerde versie)

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 1216/2009 of 30 November 2009 laying down the trade arrangements applicable to certain goods resulting from the processing of agricultural products (Codified version)
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2009/1216
Origineel voorstel COM(2008)796 NLEN
Celex-nummer i 32009R1216

3.

Key dates

Document 30-11-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 15-12-2009; OJ L 328, 15.12.2009,Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 016
Inwerkingtreding 04-01-2010; in werking datum publicatie + 20 zie art 21
Einde geldigheid 08-06-2014; opgeheven door 32014R0510

4.

Wettekst

15.12.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 328/10

 

VERORDENING (EG) Nr. 1216/2009 VAN DE RAAD

van 30 november 2009

tot vaststelling van de handelsregeling voor bepaalde, door verwerking van landbouwproducten verkregen goederen

(gecodificeerde versie)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op de artikelen 37 en 133,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 3448/93 van de Raad van 6 december 1993 tot vaststelling van de handelsregeling voor bepaalde, door verwerking van landbouwproducten verkregen goederen (2) is herhaaldelijk en ingrijpend gewijzigd (3). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze verordening te worden overgegaan.

 

(2)

Het Verdrag voorziet in de instelling van een gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de in bijlage I bij het Verdrag genoemde landbouwproducten.

 

(3)

Bepaalde landbouwproducten zijn een bestanddeel van talrijke, niet in bijlage I bij het Verdrag genoemde goederen

 

(4)

Maatregelen, in samenhang met het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de gemeenschappelijke handelspolitiek, zijn noodzakelijk om, gelet op de verschillen tussen de voorzieningskosten van landbouwproducten in en buiten de Gemeenschap en de verschillen tussen de prijzen van landbouwproducten, rekening te houden met het effect van het handelsverkeer van deze goederen op de doelstellingen van artikel 33 van het Verdrag enerzijds en van de krachtens artikel 37 van het Verdrag vastgestelde maatregelen op de economische positie van deze goederen anderzijds.

 

(5)

Het Verdrag bepaalt dat het landbouwbeleid en de handelspolitiek communautaire beleidssectoren zijn. Voor bepaalde door verwerking van landbouwproducten verkregen goederen moeten volledige, in de gehele Gemeenschap toepasselijke algemene regels betreffende het handelsverkeer van deze goederen worden vastgesteld, om de doelstellingen van het Verdrag te verwezenlijken.

 

(6)

Er dient rekening te worden gehouden met de eisen van de overeenkomst inzake de landbouw die is gesloten in het kader van het multilaterale handelsoverleg in de Uruguayronde (4).

 

(7)

Bepaalde goederen die niet onder bijlage I van het Verdrag vallen en die in bijlage II bij deze verordening zijn vermeld, worden verkregen door verwerking van landbouwproducten die onder het gemeenschappelijk landbouwbeleid vallen. De bij invoer geheven belasting moet bijgevolg het verschil tussen de prijzen van deze landbouwproducten op de wereldmarkt en op de communautaire markt dekken, en moet de industrie die deze landbouwproducten verwerkt, beschermen.

 

(8)

De Gemeenschap voorziet in het kader van overeenkomsten in de handhaving van een belasting die niet meer dan de prijsverschillen voor de gebruikte landbouwproducten of een gedeelte van die verschillen compenseert. Voor de betrokken goederen moet bijgevolg worden bepaald welk deel van de totale belasting de prijsverschillen voor de in aanmerking genomen landbouwproducten compenseert.

 

(9)

Voorts moet er tussen de berekening van het agrarisch element van de op de goederen toe te passen belasting en de belasting op de basisproducten die als zodanig worden ingevoerd, een nauwe band blijven bestaan.

 

(10)

Om de administratieve formaliteiten niet te verzwaren, is het dienstig te bepalen dat geringe bedragen niet in aanmerking behoeven te worden genomen, en dat de lidstaten bedragen die op een zelfde transactie betrekking hebben, niet hoeven te rectificeren als het saldo van die bedragen zelf ook een gering bedrag is.

 

(11)

De toepassing van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.