Gedelegeerde verordening 2011/626 - Aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU met betrekking tot de energie-etikettering van airconditioners

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 6 juli 2011 gepubliceerd en is op 26 juli 2011 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) van de Commissie Nr. 626/2011 van 4 mei 2011 houdende aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van airconditioners

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) No 626/2011 of 4 May 2011 supplementing Directive 2010/30/EU of the European Parliament and of the Council with regard to energy labelling of air conditioners
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2011/626
Celex-nummer i 32011R0626

3.

Key dates

Document 04-05-2011
Bekendmaking in Publicatieblad 06-07-2011; Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 011,OJ L 178, 6.7.2011
Inwerkingtreding 26-07-2011; in werking datum publicatie + 20 zie art 10
01-01-2013; Toepassing zie art 10
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.7.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 178/1

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE Nr. 626/2011

van 4 mei 2011

houdende aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van airconditioners

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de vermelding van het energieverbruik en het verbruik van andere hulpbronnen op het etiket en in de standaardproductinformatie van energiegerelateerde producten (1), en met name op artikel 10,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens Richtlijn 2010/30/EU moet de Commissie gedelegeerde handelingen vaststellen met betrekking tot de etikettering van energiegerelateerde producten die een aanzienlijk energiebesparingspotentieel bieden en bij een gelijkwaardige functionaliteit sterk verschillen prestatieniveaus hebben.

 

(2)

Bij Richtlijn 2002/31/EG van de Commissie van 22 maart 2002 houdende uitvoeringsbepalingen van Richtlijn 92/75/EEG van de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van airconditioners voor huishoudelijk gebruik (2), zijn voorschriften vastgelegd voor de energie-etikettering van airconditioners. Bij deze uitvoeringsrichtlijn zijn verschillende etiketteringsschalen vastgesteld voor airconditioners die verschillende technologieën gebruiken en overeenkomstig de richtlijn is de bepaling van de energie-efficiëntie uitsluitend gebaseerd op gebruik van het apparaat bij volle belasting.

 

(3)

Het elektriciteitsverbruik van airconditioners vertegenwoordigt een groot deel van de totale huishoudelijke en commerciële elektriciteitsvraag in de Unie. De energie-efficiëntie is al verbeterd, maar het energieverbruik van airconditioners kan nog veel meer worden teruggedrongen.

 

(4)

Richtlijn 2002/31/EG moet worden ingetrokken en bij de onderhavige verordening moeten nieuwe bepalingen worden vastgesteld om ervoor te zorgen dat het energielabel voor fabrikanten een dynamische stimulans vormt om de energie-efficiëntie van airconditioners verder te verbeteren en de markttransformatie naar energie-efficiënte technologieën te versnellen.

 

(5)

De bepalingen van deze verordening zijn van toepassing op lucht-lucht-airconditioners met een koelvermogen (of verwarmingsvermogen, als het apparaat uitsluitend kan verwarmen) van maximaal 12 kW.

 

(6)

De technologische ontwikkelingen op het gebied van de verbetering van de energie-efficiëntie van airconditioners zijn de afgelopen jaren zeer snel gegaan. Dit heeft het voor verscheidene derde landen mogelijk gemaakt stringente minimumenergie-efficiëntie-eisen in te voeren en heeft geleid tot een proces waarbij nieuwe energie-etiketteringssystemen werden ingevoerd die op de prestaties naargelang van het seizoen zijn gebaseerd. Moderne apparaten, met uitzondering van de airconditioners met één luchtkanaal en met twee luchtkanalen, die de hoogste energie-efficiëntieniveaus bereiken, zijn veel zuiniger dan de A-efficiëntieniveaus als neergelegd bij Richtlijn 2002/31/EG.

 

(7)

Bij deze verordening worden twee energie-efficiëntieschalen ingevoerd die gebaseerd zijn op de primaire functie van airconditioners en op specifieke, voor de consument belangrijke aspecten. Aangezien airconditioners voornamelijk worden gebruikt bij gedeeltelijke belasting, wordt de efficiëntietest, met uitzondering van die voor airconditioners met één luchtkanaal en met twee luchtkanalen, voortaan beter gebaseerd op een seizoensgebonden efficiëntiemeetmethode. De seizoensgebonden efficiëntiemeetmethode houdt beter rekening met de baten van de omvormer-technologie en met de omstandigheden waarin deze apparaten worden gebruikt. De nieuwe efficiëntieberekeningsmethode samen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.