EU netwerkbijeenkomst Algemene Rekenkamer, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 8 december 2011
plaats Den Haag
locatie Huis van Europa Toon locatie
aanwezigen C.C.M. (Kees) Vendrik i, J. (Jan) Mulder i, G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i e.a.
organisatie Algemene Rekenkamer (Rekenkamer)

Gerben Jan Gerbrandy zal op donderdag 8 december spreken op de eerste EU netwerkbijeenkomst van de Algemene Rekenkamer.

“Rekenkamers in een veranderende Europese Unie”

De eerste EU-netwerkborrel van de Algemene Rekenkamer

Donderdagmiddag 8 december 2011 van 1500 tot 1800 uur

Huis van Europa i, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag

Organisatie: Algemene Rekenkamer

De Europese Unie ziet zich voor grote uitdagingen gesteld: redden van de eurozone, ontwikkelen van EU economic governance, stimuleren van gezonde overheidsfinanciën, bijdragen aan innovatie, veiligheid, stimuleren van de economische groei en de werkgelegenheid, etc. De ogen zijn gericht op Brussel. Soms hoopvol, soms wantrouwend. Maatregelen die tot voor kort onvoorstelbaar waren, zijn opeens mogelijk en enorme hoeveelheden publieke middelen worden voor de verwezenlijking ervan vrij gemaakt. Maar hoe zit het met de verantwoording daarvan en wie ziet erop toe dat de afspraken worden uitgevoerd en de middelen juist en goed besteed?

Op de EU-netwerkbijeenkomst, georganiseerd door de Algemene Rekenkamer, gaan beleidsmakers, wetenschappers en EU-vertegenwoordigers van kennisinstellingen hierover met elkaar in debat.

Allereerst staan Gerben-Jan Gerbrandy (lid van het Europees Parlement), Kees Vendrik (lid van het College Algemene Rekenkamer) en - onder voorbehoud - Gosse van der Veen (directeur-generaal Centraal Bureau voor de Statistiek) stil bij het thema. Zij zullen ieder uit hun specifieke deskundigheid ingaan op de recente EU-ontwikkelingen en de gevolgen die deze hebben / zouden moeten hebben voor publieke verantwoording en de controle door rekenkamers.

Vervolgens zal VVD'er Jan Mulder (voorzitter van de Begrotingscontrolecommissie van het EP) reageren op de gegeven voordrachten en is er ruim gelegenheid voor discussie tussen de sprekers en met de zaal. Daarbij kunnen vragen aan de orde komen als: Hoe zou een goede en transparante publieke verantwoording van de nieuwe financiële instrumenten eruit moeten zien? Welke ‘audit gaps’ zijn er in deze instrumenten? Welke rol zouden rekenkamers daarbij moeten spelen?

Op de borrel daarna is er gelegenheid om meer informeel met elkaar van gedachten te wisselen.

We hopen u op 8 december te mogen verwelkomen in het Huis van Europa!


1.

Meer over...