Vrijdagavond: ontspannen sfeer op Tahrirplein

Met dank overgenomen van P. (Peter) van Dalen i, gepubliceerd op zaterdag 26 november 2011.
Straatsburg
Bron: Blog ChristenUnie

Samen met Tweede Kamer-collega Joël Voordewind en de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, plus enkele medewerkers ben ik nu in Caïro. Hoewel de Europese Unie over de periode 2011-2013 voor 450 miljoen Euro aan Egypte steun verleent voor projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, transport en afvalverwerking heeft Egypte de EU geweigerd, bij de verkiezingen van komende maandag waarnemers toe te laten. Dus besloten we zelf hier heen te gaan om te zien hoe het hier maandag gaat.

Maar we zijn er natuurlijk ook om de algehele politieke situatie van Egypte te bezien. En te spreken met kerkleiders (onder andere een Koptische bisschop), journalisten en mensenrechtenactivisten. Egypte maakt heel spannende maanden door en dat merk je meest duidelijk op het Tahrirplein. Direct na onze aankomst hier zijn we dus daar heen gelopen. Het leek wel de vrijmarkt op Koninginnedag. De sfeer was gemoedelijk: kinderen liepen rond, verkopers brachten broodjes, gepofte kastanjes en drinken aan de man.

Al snel spraken enkele jongeren ons aan: ,,Where are you from sir? Holland? Holland is OK!” Wij informeerden naar de dag van vandaag en komende maandag. Wat het maandag wordt is onduidelijk. Ook de partij van Mubarak heeft kandidaten die mee doen aan de verkiezingen. En hoe veel aanhang krijgt de moslimbroederschap? Wat zal de toekomst brengen? Er leeft hoop maar ook vrees. En sommigen keken ons buitenlanders toch wantrouwend aan. Het is immers hun opstand, daar moeten buitenlanders zich niet in mengen.

Zaterdag de 26e wordt een volle dag met vele gesprekken. Ik kijk er naar uit! We zijn op een historisch moment in een historisch land.

Peter van Dalen

Europarlementariër voor de ChristenUnie

Uit Caïro